Vlada sprejela ukrepe za vse kršitelje avtomobilskih vpoklicev

26. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli
Vlada sprejela ukrepe za vse kršitelje avtomobilskih vpoklicev (foto: Profimedia)
Profimedia

S februarjem bo registracija vozil, katerih lastniki niso upoštevali vpoklica proizvajalca oziroma uvoznika, postala nemogoča.

Vpoklici novih oziroma kako leto starih avtomobilov so danes skorajda stalnica v avtomobilskem svetu. Včasih gre pri tem le za manjše posege, spet drugič (in v najresnejših primerih, do katerih pa pride le občasno) pa na servisu recimo ne posežejo zgolj v programske dele, temveč sledijo tudi menjave različnih komponent. Dva izmed najbolj razvpitih vpoklicev v zadnjih letih sta bila tisti, povezan z izpusti dizelskih avtomobilov, in kot drrugi še nekoliko bolj obsežen, za katerega je poskrbel japonski proizvajalec zračnih blazin Takata.

O tem, za kako pomemben in hkrati pozitiven ukrep so vpoklici vozil, smo pred časom v Avto magazinu že pisali. Gre namreč za ukrep, ki lastnikom vozil ne prinaša nobenih stroškov, hkrati pa pripomore k večji varnosti njihovih jeklenih konjičkov. Razloga za izogibanje torej ni, kljub temu pa se jih nekateri lastniki vozil izogibajo in jih posledično ignorirajo. A kot vse kaže, bo vlada temu z novim zakonom naredila konec.

Ukrep brez izjem

Prenovljeni Zakon o motornih vozilih tako s spremembo šestega člena četrtega odstavka predvideva, da bo moral lastnik osebnega vozila v primeru objavljenega vpoklica vozila v predpisanem roku svoje vozilo odpeljati na pooblaščeni servis, kjer bodo tamkajšnji strokovnjaki poskrbeli za odpravo pomanjkljivosti vozila. Treba je omeniti še, da zakon velja za vse vrste motornih vozil, registriranih za uporabo v cestnem prometu.

Zakon ne predvideva finančnih kazni za kršitelje, kar pa ne pomeni, da ni predvidenih sankcij. V kolikor vozniki ne bodo poskrbeli za odpravo napak, bo namreč podaljšanje registracije vozil – ne glede na to, ali bodo sicer brezhibna ali ne – nemogoče. Mimogrede, sprememba zakona bo v veljavo stopila s prvim februarjem prihodnje leto, veljala pa bo za vsa vozila, za katera bodo po tem datumu razpisani vpoklici.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja