Volkswagen ID.3 blesti na področju varnosti

22. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Še posebno izstopa na področju zaščite otrok. 

Preizkusni trki pod okriljem organizacije EuroNCAP v letošnjem letu potekajo – tako kot tudi številne druge dejavnosti v avtomobilski industriji – v izredno omejenem obsegu. Čeprav je november tik pred vrati, je bil do nedavnega opravljen zgolj en preizkus in sicer preizkus varnosti Toyote Yaris, ki pa je zabeležila odličen rezultat, saj je osvojila vseh pet zvezdic. Enak rezultat pa je sedaj uspel še Volkswagnu ID.3.

Volkswagnov prvi električni avtomobil sicer ni blestel v nobeni izmed štirih kategorij ocenjevanja, saj nikjer ni osvojil 90 ali več odstotkov možnih točk. Še najbolj se je tako z 89 odstotki izkazal na področju varnosti otrok na zadnjih sedežih. Na drugi strani pa je potrebno poudariti, da v nobeni kategoriji ni dosegel podpovprečnega rezultata. Tako je recimo pri ocenjevanju varnosti pešcev, ki še vedno velja za najbolj kritično kategorijo osvojil 71 odstotkov vseh možnih točk, blestel pa je tudi na področju asistenčnih tehnologij, kjer je z 88 odstotki dosegel tretji najboljši rezultat vseh časov – pred njim sta le še Tesla Model 3 in pa Model X.

Odlična popotnica za naslednike

»ID.3 predstavlja smer razvoja, v katero so zapeljali avtomobili v zadnjih letih. Zaradi klimatske krize se moramo privaditi k čistejšemu okolju in električna vozila bodo v prihodnjih letih postala standard. Pri EuroNCAP se bomo trudili, da okolja ne bomo reševali na račun zmanjšanja avtomobilske varnosti in vesel sem, da ID.3 – zadnja generacija ljudskega avtomobila – na tem področju je prinaša kompromisov,« je dejal Michiel van Ratingen, generalni sekretar EuroNCAP.

Odličen rezultat na preizkusnih trkih pa je seveda dobra popotnica tudi za preostale avtomobile Volkswagnove družine ID. Ti bodo namreč zasnovani na enaki platformi kot ID.3, poimenovani MEB, kar posledično pomeni, dobre možnosti za zagotovitev ustrezne varnosti tudi pri njih – za začetek pri ID.4, ki bo ID.3 sledil kot prvi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol