Volkswagen pokazal športnega hibrida Up! Lite

22. 12. 2009
Deli

V kratkoročni prihodnosti se nam očitno obeta serija športnih hibridov. Pri Toyoti naj bi pripravljali kupejevskega Priusa, napovedana je hibridna Honda CR-Z, zdaj pa draži še Volkswagen. Ta je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu pokazal študijo iz serije Up! z imenom Up! Lite.

Pogonski sklop hibrida sestoji iz turbodizelskega motorja, elektromotorja in sedemstopenjskega menjalnika DSG z dvema sklopkama. Izpiljena aerodinamika – količnik zračnega upora tega štirisedežnika znaša le 0, 237 – doda svoj kamenček v mozaik vsega 2, 44-litrske povprečne porabe na 100 prevoženih kilometrov.

Izpusti CO2 se pri tem avtomobilu ustavijo pri le 65 gramih na prevoženi kilometer, zaradi česar je Up! Lit eden izmed okolju najbolj prijaznih štirisedežnikov. Svoje k majhni porabi doda tudi majhna teža, saj študija tehta vsega 695 kilogramov.

Up! Lite pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v 12, 5 sekunde, doseže pa povsem spodobno največjo hitrost 160 kilometrov na uro. Avtomobil je opremljen tudi s sistemom start-stop, energijo shranjuje v litij-ionskih baterijah, omogoča pa tudi vožnjo zgolj na električni pogon.

Poleg start-stopa za varčevanje z energijo skrbi še mreža hladilnika, ki se samodejno odpira in zapira. V poletnem času, ko je vozilo parkirano, se segreti zrak odvaja iz vozila. Po opremljenosti je Up! Lite podoben pravim avtomobilom, saj ima stabilizacijsko elektroniko in varnostne blazine ter sistem Easy Entry za lažji dostop do zadnjih sedežev.

Upravljanje je pri tem prototipu napol futuristično, saj se vse nastavitve, od interneta, zračenja, telefona, MP3-radia, videopredvajalnika do potovalnega računalnika, opravi s pomočjo za dotik občutljivega zaslona. Le sestava karoserije iz jekla, ogljikovih vlaken in aluminija ni preveč vsakdanja. Namesto klasičnih vzvratnih ogledal so tri kamere.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja