Volkswagen pred vpoklicem 700.000 vozil Touran in Tiguan

21. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Razlog naj bi bile težave s sončno streho in njeno napeljavo, ki bi lahko celo povzročila požar.

Volkswagen bo, kot kaže, v prihodnjih tednih napovedal nov masovni vpoklic svojih vozil, ki pa tokrat ne bo povezan s pogonskimi sklopi, ampak z dodatno opremo v njihovih vozilih. Po poročanju nemške revije Kfz-Betrieb naj bi namreč pri Volkswagnu odkrili napako na napeljavi ambientalne LED-osvetlitve, ki je sicer del sončne strehe.

Napaka naj bi se pojavila pri modelih Tiguan in Touran, kjer naj bi zaradi zadrževanja vlage v sistemu obstajala nevarnost kratkega stika. Ta naj bi v več primerih lahko povzročil poškodbe notranjih oblog vozila, v najslabšem primeru pa bi kratek stik lahko povzročil tudi samovžig avtomobila.

Novica o napovedanem vpoklicu sicer še ni bila uradno potrjena, prav tako pa naj pri Volkswagnu še ne bi imeli pripravljene rešitve za omenjeno težavo. Možnost kratkega stika naj bi sicer obstajala pri vozilih, izdelanih pred 5. julijem letos. Skupno naj bi bilo le teh okoli 700.000 – koliko je od tega vozil modela Tiguan in koliko Touran, ni znano.

Omenjeni vpoklic je sicer že drugi v zadnjih tednih pri Volkswagnu. Pred kratkim so namreč pri Volkswagnu napovedali možnost vpoklica 124.000 električnih in hibridnih vozil, ker so v električnem sistemu avtomobila opazili sledove izjemno nevarne kovine kadmij. Ob tem pa je potrebno poudariti, da pri tej zadevi kupci niti niso v nevarnosti, saj so sledovi kadmija izredno majhni in dvojno izolirani, zaradi česar kupci ne morejo priti v stik z njim. Omenjeni vpoklic je tako bolj kot ne razlog prepovedi uporabe tovrstnih snovi in možnost kraj iz izrabljenih vozil.

Poleg tega je potrebno poudariti, da čeprav se zdi, da so Volkswagnovi avtomobili zadnje čase podvrženi večjemu številu vpoklicev, konkurenca pri tem ne zaostaja. Nenazadnje je nedolgo tega vpoklic dizelskih vozil zaradi goljifive programske opreme napovedal Mercedes-Benz, zaradi možnosti samovžiga motorja bo moralo servisno delavnico obiskati preko 300.000 vozil znamke BMW, v začetku leta je manjši vpoklic nekaj sto vozil napovedala Alfa Romeo, zaradi rje na krmilnem sistemu pa je pred časom vpoklic 125.000 avtov napovedala tudi podjetje Tesla, kar je le dokaz, da do vpoklice izvajajo pri vseh znamkah, le da so ti pri nekaterih znamkah tudi zaradi njihove priljubljenosti in posledično večje proizvodnje nekoliko večji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"