Volkswagen se bo postavil po robu Tesli

17. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

V načrtu pospešitev in avtomatizacija proizvodnje. Jasna je usoda Ducatija in Lamborghinija

Ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla je trenutno sredi procesa gradnje svoje prve Gigatovarne v Evropi, natančneje v Nemčiji, nedaleč stran od Berlina. In čeprav se lastnik podjetja Elon Musk že vse od začetka srečuje z najrazličnejšimi problemi in težavami pri, bo tovarna, ko bo predvidoma prihodnje leto odprla svoja vrata, ena izmed najbolj produktivnih na svetu, saj naj bi proizvedla pol milijona novih avtomobilov na leto, vse zahvaljujoč optimizirani proizvodnji.

V podjetju Tesla naj bi tako za izdelavo enega avtomobila – v Nemčiji bodo izdelovali dva modela, Model 3 in Model Y – potrebovala vsega 10 ur. To pa je informacija, ob kateri ni ravnodušen ostal niti Herbert Diess, generalni direktor koncerna Volkswagen. Nemški avtomobilski gigant namreč za izdelavo enega avtomobila, kot je Volkswagen Golf v tovarni v Wolfsburgu, ki z 800.000 proizvedenimi vozili na leto velja za največjo v Evropi, potrebuje dvakrat toliko časa oziroma 20 ur. A ta čas naj bi že kmalu razpolovili.

Italijanski znamki ostajata

Po poročanju spletnega portala Bloomberg naj bi namreč Diess med cilji za prihodnost podjetja na nedavnem internem sestanku izpostavil zmanjševanje stroškov, kar naj bi dosegli tudi z večjo avtomatizacijo proizvodnje. To naj bi nenazadnje tudi skrajšalo čas proizvodnje novih avtomobilov, da bi proces potekal nemoteno pa naj bi Diess uvedel tudi nov upravni odbor, namenjen informacijski tehnologiji, ki bo ob povečanju avtomatizacije še kako pomemben.

V sklopu sestanka naj bi Diess spregovoril tudi o prihodnosti nekaterih prestižnejših znamk. Pred časom so namreč na dan prišle govorice, da naj bi znamko Bugatti prodal hrvaškemu podjetju Rimac in čeprav naj o tej zadevi ne bi spregovoril, pa naj bi na drugi strani sprejel odločitev, da pod okriljem koncerna Volkswagen obdrži znamki Lamborghini in Ducati.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"