Volkswagen stavi na sončno energijo

21. 4. 2009
Deli

Volkswagen je danes zagnal največjo fotovoltaično elektrarno v severnem delu Nemčije. Sončni kolektorji, katerih površina je enaka površini šestih nogometnih igrišč, so nameščeni na strehi tovarne v Wolfsburgu. Izkoriščanje obnovljivih virov energije je pomemben del Volkswagnove okoljevarstvene politike.

„Pri Volkswagnu si dosledno prizadevamo za večje izkoriščanje obnovljivih virov energije. S sončno elektrarno v Wolfsburgu bomo izpuste CO2 na letni ravni zmanjšali za več kot 1600 ton, " je ob zagonu sistema dejal vodja tovarne Siegfried Fiebig. Na streho so namestili skupno 21.400 modulov sončnih celic s površino 41.500 m2, ki proizvedejo pribl. 3, 3 megawattov, kar zadošča za celoletno oskrbo 740 štiričlanskih gospodinjstev.

Poleg običajnih steklenih modulov so uporabili tudi inovativne module v obliki folije. Kvadratni meter tovrstne folije tehta samo 2, 2 kg, kar je štirikrat manj od standardnih sončnih modulov. Poleg tega je folija prožna, zato jo je možno namestiti tudi na polkrožne tovarniške strehe. Še ena prednost: prejšnji moduli so morali biti nameščeni pod kotom natanko 30 stopinj, sedaj pa polni izkoristek sončnih žarkov omogoča že 10-stopinjski kot.

Volkswagen je sončno elektrarno uredil v sodelovanju s podjetjema S.A.G. Solarstrom AG iz Freiburga in WG-Projektmanagement. Partnerji si delijo prihodke od prodaje tako pridobljene električne energije.

Foto: Volkswagen

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel