Volkswagen zaganja proizvodnjo, odpirajo se prodajni saloni

16. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

Tako v Nemčiji kot na Slovaškem bodo tovarne ponovno zagnali 20. aprila.

Nemška avtomobilska industrija si bo počasi, kot vse kaže lahko oddahnila. Po tem, ko so pred dnevi na kanclerko Angelo Merkel naslovili pismo, v kateri jo naprošajo, da naj v čim krajšem času sprosti ukrepe, povezane s koronavirusom in tako ponovno dovoli odprtje avtomobilskih salonov ter tovarn, je Merklova sedaj razkrila datum, kdaj bodo – a le določeni – avtomobilski saloni naposled lahko odprli svoja vrata.

Datum ponovnega odprtja avtomobilskih salonov in drugih tovrstnih prodajaln je četrti maj, ko bodo vrata predvidoma odprli vsi saloni, že prihodnji teden, 20 aprila, pa naj bi vrata lahko odprli vsi trgovci s prodajnimi saloni, pri kateri površina, namenjena gibanju strank ne presega 800 kvadratnih metrov.

Previdnost vseeno ostaja

Kot rečeno pa bodo s proizvodnjo svojih vozil v prihodnjih dneh pričeli tudi nekateri nemški proizvajalci. Tako bodo proizvodni trakovi že v ponedeljek, 20. aprila stekli tudi v Volkswagnovi tovarni v mestu Zwickau, hkrati pa tudi v slovaški Bratislavi. Preostale tovarne v Evropi in ZDA naj bi nato odprli teden dni kasneje, tovarne v Južni Ameriki in Afriki pa bodo nato znova odprla svoja vrata v maju. V prihodnjem tednu bodo s proizvodnjo sicer predvidoma nadaljevali tudi v podjetju Mercedes-Benz. Proizvodnja novih avtomobilov sicer za razliko od številnih evropskih držav zares nikoli ni bila prepovedana, vseeno pa je bila zaradi drugih omejitev, vezanje na gibanje prebivalcev močno omejena.

Iz Volkswagna so medtem že sporočili, da so v tovarni v mestu Zwickau, ki velja za njihovo najmodernejšo, že prilagodili proizvodnjo. Delavci bodo tako na posameznih proizvodnih postajah tako ves čas vsaj 1,5 metra oddaljeni drug od drugega, spremenjen bo urnik za malice in kosila, nekoliko drugače pa naj bi potekala tudi komunikacija med zaposlenimi. Skupaj naj bi po besedah predsednika sindikata delavcev Bernda Osterloha uvedli kar 100 novih ukrepov za večjo varnost zaposlenih

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja