Volkswagen zaključuje z afero Dieselgate

20. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Volkswagen zaključuje z afero Dieselgate (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Izplačila še zadnjih odškodnin nemškim kupcem se počasi približujejo koncu.

Volkswagen se počasi, tako kot nekateri drugi avtomobilski proizvajalci, izvija iz krize, ki jo je povzročil koronavirus. Hkrati pri Volkswagnu počasi zaključujejo še eno zgodbo, ki se je začela pred nekaj manj kot petimi leti: afero Dieselgate. Potem ko je nemško podjetje že pred časom poravnalo več deset milijard kazni in odškodnin kupcem ter oblastem v ZDA, hkrati pa je bila poravnana tudi kazen v Nemčiji, zdaj tam potekajo še zadnja izplačila odškodnin kupcem njihovih avtomobilov.

Volkswagen je v letih po izbruhu afere od nemške organizacije VZBV prejel skupno dobrega četrt milijona oziroma 260.000 zahtevkov, do zdaj pa je bila poravnava zaključena v skupno 200.000 primerih. Ob tem naj bi bilo sicer na čakanju še dodatnih 21.000 zahtevkov v vrednosti od 1.346 do 6.233 evrov, ki pa še niso pravnomočni.

Volkswagen je tako za potrebe poplačila odškodnin že namenil 620 od skupno 830 milijonov evrov, kolikor je znašal proračun za omenjeni namen. Sredstva za izplačila odškodnin so bila sicer zagotovljena že kmalu po odločitvi sodišča, v kateri je bilo nemško podjetje na čelu z nekdanjim direktorjem Martinom Winterkornom spoznano za krivo prevare, ki je znamko skupno stala kar okrog 30 milijard evrov, ob tem pa pripomogla h koncu priljubljenosti dizelskih motorjev in bliskovitemu razvoju električnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol