Volvi še vedno varni

Limuzinski Volvo S80 si je prislužil priznanje 2014 Top Safety Pick+ ameriškega inštituta za varnost IIHS.

4. 1. 2014

Volvo S80 je prepričal in se dobro odrezal na testu čelnih trkov ob oviro (small overlap front test), ki simulira nezgodo, ko vozilo s prednjim delom trči v drugo vozilo ali predmet, kot je drevo ali drog – kar je zelo pogosto pri prometnih nesrečah. Na testu 25 odstotkov sprednjega dela voznikove strani trči v približno 1,5 metra visoko oviro pri 64 km/h. Volvo S80 se je odlično odrezal tudi zaradi posebne varnostne kletke, ki se v S80 postavlja z robustnim dizajnom, hkrati pa je narejena iz mešanice različnih kakovosti jekla.

Volvo si že nekaj let prizadeva, da najkasneje do leta 2020 v njihovih avtomobilih ne bi bilo v nesrečah več huje poškodovanih oziroma smrtnih žrtev. Še več, dolgoročna filozofija, ki jo gojijo v podjetju, predvideva celo, da se avtomobili v prihodnosti sploh ne bi več zaletavali.

Ob tem so v podjetju pozdravili odločitev ameriškega inštituta za varnost IIHS, ta bo v letu 2014 testu Top Safety Pick+ dodal nov testni program, ki bo vključeval tudi sisteme za preprečitev čelnih trčenj.

To pomeni, da bodo tudi Volvo S60, XC60 in S80, ki so že zdaj na voljo s sistemi City Safety (opozarjanje pred trčenji s popolnoma samodejnim zaviranjem) in sistemom za zaznavanje pešcev, že med modeli avtomobilov z oceno Top Safety Pick+.