Na kakšen način bo Volvo "kopiral" Teslo?

11. 11. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Ali bo to vplivalo tudi na ceno avtomobilov švedske znamke, še ne vemo;  če bo, bi sprememba načeloma morala biti v korist končnemu kupcu.

Volvo na Slovaškem gradi novo tovarno, kjer bodo izdelovali električne avtomobile, prvi pa naj bi iz nje zapeljali leta 2026. Da bo 1,25 milijarde evrov vredna tovarna zmogla proizvesti 250.000 avtomobilov na leto, bodo uporabili Teslino tehniko - uporabili bodo "giga stiskalnice".

Te, kot manjša hiša velike stiskalnice z močjo 9000 ton uporabljajo za izdelavo "dna" avtomobilov iz enega kosa pločevine. Ta način izdelave poceni in pohitri proizvodnjo ter zahteva manj delovnih rok in robotov.

Izdeluje jih italijansko podjetje Idra, Švedi pa bodo v novi tovarni uporabljali dve takšni stiskalnici. Ali to pomeni, da bodo prihajajoči električni modeli Volvo cenejši? Tega ne vemo, vemo pa nekaj več o EX30, ki je te dni na ogled v prestolnici.

Predstavitev: Volvo EX30 - Bo "mali velikan" na novo definiral švedsko znamko?

 

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Predstavljamo vam družinsko Čehinjo, Škodo Superb. Preizkusili smo električnega Jeepa Avengerja in Minija Cooperja S Cabrio, ter se na izlet zapeljali z Alpine A110 R

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač

Slovenska filharmonija je z novo sezono že na široko odprla svoja vrata. Vstopnice in abonmaje za njihove koncerte najdete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol