Vozila brez voznikov na cestah že prihodnje leto?

Prva avtonomna vozila naj bi na ceste zapeljala že prihodnje leto, seveda pod strogimi pogoji.

Vozila brez voznikov na cestah že prihodnje leto? (foto: Audi) Audi
28. 5. 2021

Tehnologija za četrto raven avtonomne vožnje, ki pomeni popolno samostojnost z možnostjo človeškega posredovanja, se počasi bliža resničnosti, a v tem trenutku največjo oviro predstavljajo zakoni. S tem se je soočil tudi Audi, ko je bil ob predstavitvi nove generacije vodilnega modela A8 že pripravljen ponuditi tehnologijo za tretjo stopnjo avtonomne vožnje, ki bi omogočilo pogojno avtomatizacijo, vozilo pa bi lahko samo sprejemalo informirane odločitve.

To žal ni bilo v skladu z zakoni, osebna vozila pa ostajajo le na drugem nivoju avtonomije, čeprav so v praksi že zelo blizu tretjega. Prav tako ostajajo odprta vprašanja, kdo bi prevzel odgovornost v primeru nesreče avtonomnega vozila in kako naj vozila reagirajo v primeru, ko bo treba sprejeti kompromis koga ogroziti.


Nemški poslanci pa so naredili velik korak naprej, saj je spodnja zbornica parlamenta sprejela zakonodajo, ki dovoljuje vožnjo vozil brez voznika po javnih cestah. Seveda pod strogimi pogoji, ki še ne vključujejo uporabe osebnih avtonomnih vozil pod enakimi pogoji. Predlog zakona namreč vključuje manjše avtobuse in ostala logistična vozila, ki bi potnike prevažala le po vnaprej določenih poteh.

Zakonodaja govori o četrtem nivoju avtonomije, ki pomeni popolnoma samodejno vožnjo vozila v prometu in sposobnost posredovanja v kritičnih situacijah ali celo ob okvari sistema. Kljub temu predlog zahteva možnost ročnega prevzema nadzora, bodisi nadzornika ali celo na daljavo, v kolikor pride do nepričakovanih težav.


Ta predlog zakona kot prvi na svetu predstavlja pravni okvir za avtonomno vožnjo tako visoke stopnje v rednem obratovanju javnega prometa. Vendar pa še ni v veljavi, saj ga mora sprejeti tudi zgornja zbornica parlamenta. V kolikor bo sprejet, vlada pričakuje prva testiranja že prihodnje leto.