Vozniki previdno, začenja se policijska akcija Hitrost

18. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Vozniki previdno, začenja se policijska akcija Hitrost (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Povečan nadzor bo na cestah potekal med 18. in 24. junijem, akcija pa bo ponovljena še v avgustu.

Poletje je v polnem zamahu, šola se počasi končuje in v teh dneh, še posebej proti koncu tedna (tudi zaradi prazničnega ponedeljka), že lahko pričakujemo povečan promet domačih in tujih voznikov na slovenskih cestah proti morju. Ravno zato se je slovenska policija v sodelovanju z Agencijo za varnost v prometu odločila in z današnjim dnem začela z (vsakoletno) enotedensko akcijo Hitrost, v sklopu katere bo med 18. in 24. junijem izvajala poostren nadzor nad prehitrimi vozniki.

Prav v poletnih mesecih dobijo zaradi suhih cest in dobre vidljivosti številni vozniki na cesti lažen občutek večje varnosti in posledično vozijo nekoliko hitreje. Prav v poletnih mesecih se zato zgodi največ prometnih nesreč s smrtnim izidom, pri katerih je glavni vzrok za nastanek prevelika hitrost. Lani se je tako v poletnih mesecih na naših cestah zgodilo 4.849 nesreč, kljub spodbudni statistiki ob koncu leta pa se je v primerjavi z letom 2016 občutno (z 9 na 14) povečalo število umrlih v nesrečah, vzrok katerih je bila neprilagojena hitrost.

Daljše poti načrtujte vnaprej

Statistika ob povečanem številu mrtvih zaradi prevelike hitrosti beleži tudi porast žrtev med tujimi državljani, ki jih je na naših cestah v tem letnem času zaradi vse bolj priljubljenih domačih turističnih destinacij vedno več. Hkrati tuji vozniki načeloma niso seznanjeni z nacionalnimi akcijami in drugimi aktivnostmi za povečanje prometne varnosti v Sloveniji. Agencija za varnost v prometu bo zato tudi letos vsem tujim voznikom ob vstopu v Slovenijo delila knjižice s ključnimi informacijami o varnosti na cesti, v kateri bodo navedeni najpogostejše kršitve cestnih pravil, pomembne informacije ter opozorila.

Ob začetku počitnic (in ob ponovnih delih na avtocestah), zaradi katerih lahko ob petkih popoldan, sobotah dopoldan ter ob nedeljah popoldan pričakujemo povečan promet z zastoji, pa so na AVP pripravili še nekaj koristnih nasvetov za voznike, ki se odpravljajo na daljšo pot. Pred odhodom tako priporočajo, da preverite stanje na cestah in se izognete največji gneči. Ob tem med drugim svetujejo spremljanje vremenske napovedi, vnaprejšnje načrtovanje poti in postankov in zmerno vožnjo, s čimer boste poskrbeli, da bo potovanje kar najbolj udobno in varno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja