Vse, kar morate vedeti o jadranju

21. 6. 2013
Deli
Vse, kar morate vedeti o jadranju

'Morje da ali vzame marsikatero milost', je v svojem romanu Starec in Morje zapisal E. Hemingway. Morje ne oprošča, zahteva spoštovanje, celega človeka in jasne misli. Ponuja vedno nove izzive in možnosti, le dozoreti je treba in se hkrati naučiti brati nevidne resnice, ki jih pošilja.

Zgornje besede so iz uvodnika knjige Morsko prase, mornarjev priročnik, kuharica in pesmarica avtorja Mitje Zupančiča. Priročnik je kot darilo priložen julijskemu Playboyu ter ponuja zanimiv in zabaven pregled praktičnih nasvetov, med drugim: kako sestavite posadko, na kaj morate biti pozorni pred in ob izplutju, kako in kje se boste lahko varno zasidrali, razloženi so vremenski pojavi, vrste oblakov in vetrovi na Jadranu, naštete najpomembnejše telefonske številke ter izbrane jadranske marine. Za razvajanje brbončic poskrbijo preprosti in okusni kuharski recepti, od jutranje bombole, do črne rižote in orade v soli, pravi pomorski duh pa je ujet tudi v pesmih, ki so zbrane na koncu knjige.

Ne glede na to, ali se na pot z barko odpravljate kot krmar ali sopotnik, greste na jadranje prvič, ali ste že izkušen pomorščak, Morsko prase je knjiga, ki na vašem krovu ne sme manjkati. Že v prodaji z julijsko številko Playboya.

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!