Vuhl? Kaj je Vuhl?

28. 6. 2013
Deli

Ne, ni kak uhelj v katerem od slovenskih narečij. Vuhl je nova avtomobilaska znamka, ki bo svoj prvi avto predstavili sredi julija na Festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Vuhl je otrok mehiških bratov Ikerja in Guillerma Escheverrie. Njun oče je 30 let pripravljal in dirkal z avtomobili razreda GT in različnimi formulami, brata pa sta se odločila, da bosto tradicijo nadlajevala z izdelavo (super)športnih avtomobilov.

Pri razvoju njunega prvenca z imenom Vuhl 05 so z denarjem sodelovali številni privatni investitorji, a tudi mehiška vlada, na tehnični strani pa priznana imena kot so Magna Steyr, Multimatic, Michelin in tdi Ford. Prav seldnje daje slutiti (uradne informacije brata dobro skrivata), da bo Vuhl 05 poganja 3,5 litrski šestvaljik Ecoboost, seveda z dvema turbinama. Najmočnejši serijski Ecoboost V6 zmore 365 'konjev', a če se bo res znašel v Vuhlu, bo prva številka pri moči zelo verjetno petica - konec koncev tunerji tudi doselj niso imeli težav pri navijanju tega motorja - že samo z reprogramirano motrno elektroniko ta zlahka razvije preko 400 'konjev', pri Fordu pa so ga s serijskimi mehanskimi komponentami brez težav testirali tudi s 600 'konji'.

Vuhl 05 bo v Goodwoodu vozil tudi dirkač formule 1, deveda Mehičan, Esteban Guttierez.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"