VW ustavil izdelavo Golfa

19. 8. 2016
Deli

V svojem matičnem obratu v tovarni na sedežu v Wolfsburgu je v petek, 19. 8. 2016, Volkswagen ustavil izdelavo najpomembnejšega avtomobila, Golfa.

Izdelava ni mogoča, ker je izbruhnil sodni spor z enim od dobaviteljev, obrat bo stal naslednji teden od ponedeljka do petka. Volkswagen je zaustavitev izdelave ter možnost, da enako naredi še v svojih obratih v Braunschweigu, Kasslu in Zwickau prijavil tudi ustreznim nemškim državnim institucijam.

Za zdaj bo ob redno delo okoli 10.000 zaposlenih v Wolfsburgu, skupaj bi lahko na prisilni dopust odšlo celo okoli 20.000 delavcev Volkswagna. Že v preteklih dneh so ustavili tekoči trak v Emdnu (kjer izdelujejo Passat), tako da je bilo ob delo 8.000 zaposlenih.

Razlog za to je sodni spor s podjetji Prevent (nekoč v slovenski lasti), ki izdelujejo različne sestavne dele za sedeže in opremo notranjosti. Čeprav je sodišče odločilo, da morajo podjetja Preventa še naprej dobavljati Volkswagnu in spor rešiti po sodni poti, se to ni zgodilo. Po podatkih deželnega sodišča Spodnje saške naj bi šlo za že dlje časa trajajoči sodni spor.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja