Za avtomobilskimi proizvajalci katastrofalen mesec, na vrhu pa je novo ime

19. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli
Za avtomobilskimi proizvajalci katastrofalen mesec, na vrhu pa je novo ime (foto: Profimedia)
Profimedia

Proizvajalci upajo, da bo kriza z dobavo polprevodnikov kmalu končana.

Že nekaj mesecev se avtomobilska industrija ukvarja z neprestanim upadanjem proizvodnje in prodaje novih vozil. Razlog za to je že znana kriza z dobavo polprevodnikov, ki veljajo za ključne sestavne dele novih avtomobilov. In čeprav se proizvajalci trudijo, da bi na tak ali drugačen način to težavo omilili (tudi s skrajnimi ukrepi, kakršnega so se poslužili pri BMW-ju), proizvodnja še naprej upada, zaloge izdelanih vozil pa so prav tako že davno pošle.

Prodaja novih vozil je minuli mesec tako dosegla novo dno. V mesecu oktobru je bilo namreč po podatkih združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA prodanih le 798,693 novih avtomobilov. To je 29 odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani. Oktober je tako že četrti zaporedni mesec letos, ko je bila prodaja novih vozil nižja v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Hkrati je prodaja novih vozil v prvih desetih mesecih le še 2,7 odstotka višja, kot v enakem obdobju lani.

Upanje ostaja, ampak...

Zahtevna situacija je kot kaže najbolj prizadela koncern Volkswagen. Njihova proizvodnja je namreč v oktobru upadla za kar 42 odstotkov, s čimer se je Volkswagen poslovil s prvega mesta po prodaji novih vozil. Na tem mestu ga je nasledil Stellantis, vendar pa je tudi ta koncern zabeležil močan padec prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lasni: 32 odstotkov. Herbert Diess, prvi mož Volkswagna je ob tem dejal, da se bodo še naprej trudili in upa, da je najhujše mimo.

Preberite še: Dobava nadomestnih avtomobilskih delov: boste sploh lahko popravili vaš poškodovan ali okvarjen avtomobil?

A povsem mogoče je, da se bo kriza še nadaljevala. situacija s Covidom se namreč ponovno zaostruje, tako v Evropi, kot tudi v Aziji. Proizvodnja novih polprevodnikov in njihovo testiranje je posledično znova okrnjeno, zaradi česar je pričakovati, da bi dobava znova lahko upadla. In če so številni analitiki pričakovali, da se bo situacija do konca leta umirila, je za to le še malo možnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja