Za varne (šolske) poti: pogled na cesto, ne na mobilnik!

27. 8. 2020
Deli

Avto-moto zveza Slovenije in Policija sta na novinarski konferenci pri OŠ Dušana Flisa v Hočah predstavili aktivnosti, ki jih bosta izvajali ob začetku novega šolskega leta. AMZS letos izpostavlja zlasti ozaveščanje o nevarnostih, ki jih predstavlja uporaba mobilnega telefona – uporabnik, ki se ukvarja s telefonom, se običajno kasneje odzove na situacije ali ovir sploh ne opazi in na splošno je manj pozoren na promet, kar povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. 

AMZS že peto leto v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji in s Policijo pred začetkom novega šolskega leta izvaja kampanjo Še 365 dni, s katero ozavešča, da se otroci vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le ob začetku pouka. Kot izpostavlja mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, je večina udeležencev v prometu v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače.

»Letos se mnogi otroci v vrtce in šolske klopi vračajo po daljšem premoru, kot je bilo to običajno. Zlasti v prvih tednih bodo najverjetneje še zelo počitniško razigrani in posledično manj pozorni na dogajanje v prometu. Poleg tega vse večje tveganje za nastanek prometne nesreče predstavlja uporaba mobilnega telefona. Odrasli moramo biti otrokom zgled, hkrati pa jih podučiti, zakaj je takšno ravnanje nevarno.«

AMZS zato tokrat v okviru kampanje Še 365 dni ozavešča o zavorni poti različnih prometnih sredstev ter (ne)pozornosti v prometu, ki se dogajajo tudi zaradi uporabe mobilnih naprav. »Otroci se še (pre)malo zavedajo, kaj je zavorna pot oziroma, da se avto, avtobus, motocikel … ne ustavijo v istem trenutku, ko voznik stopi na zavoro, in da morajo to pri svoji udeležbi v prometu upoštevati.«

»V idealnih okoliščinah voznik potrebuje približno sekundo, da v kritični situaciji reagira in začne zavirati. A uporaba mobilnih in drugih naprav med vožnjo reakcijski čas podaljšuje. Dodatno tveganje predstavlja uporaba telefona med pešci, kolesarji, skiroisti ..., saj tudi pri teh uporabnikih odvrača pozornost in vpliva na zaznavanje prometnega dogajanja,« razloži Kostanjšek.

Ne na gas, pazi na nas!

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh tudi ena najpomembnejših nalog Policije.

»Policisti sicer aktivnosti za večjo varnost otrok na poti v šolo oziroma vrtec in domov izvajamo celo šolsko leto. Vsako leto opravimo pregled cestno-prometne signalizacije v bližini šol ter vrtcev, skupaj z vodstvi šol in predstavniki lokalnih skupnosti opravimo pregled načrtov varnih šolskih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, … te dni izvajamo tudi poostrene nadzore hitrosti, ob začetku šolskega leta pa bomo pozorni še na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi ter druge prometne predpise na tem področju,« je aktivnosti Policije predstavil Boštjan Koletnik s Policijske uprave Maribor.

Ob tem je Koletnik pozval: »Otroci se v šole vračajo po daljšem obdobju kot običajno, zato starše pozivamo, naj z otroki obnovijo prometna pravila, poskrbijo, da bodo dobro vidni, da bodo med prevozom dosledno pripeti v ustrezne zadrževalne sisteme, otroci pa naj pri vožnji s kolesom, skirojem ali rolko ne pozabijo na zaščitno čelado.«

Kampanjo podpira Zavarovalnica Sava

Kampanjo še 365 dni tudi letos podpira Zavarovalnica Sava. Gregor Lednik, direktor področja tržnega komuniciranja v Zavarovalnici Sava je ob tem povedal: »AMZS kampanjo Še 365 dni v Zavarovalnici Sava štejemo med najpomembnejše partnerske projekte na področju preventive, še posebej, ker opozarja na najranljivejšo skupino udeležencev v prometu, na otroke.«

»Kampanja Še 365 dni opozarja, da se šolarji vračajo v šolo in s tem tudi na cesto na poti v in iz šole ali med preživljanjem časa v šolski okolici. Verjamemo v to, da kampanja Še 365 dni pomembno pripomore k večji opreznosti nas voznikov, predvsem pa si želimo, da zares doseže dolgoročni učinek in da bodo otroci ostali varni v prometu vse leto.«

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo, ki ima že več kot 400 tisoč uporabnikov. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

Ostani viden: s Pametno kresničko, AMZS Pozornimi nogavičkami in odsevnim paketkom

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil. V AMZS je že nekaj let na voljo odsevni paketek, ki vsebuje nahrbtnik z odsevnimi trakovi, odsevne nalepke za polepitev kolesa, skiroja, čelade in drugih otroških predmetov, obesek v obliki varnostnega jopiča, rumeno rutico z odsevnimi trakovi in odsevni trak za roko ali nogo.

Letos pa AMZS k izdelkom za večjo varnost otrok in mladostnikov dodaja še Pametno kresničko. »V AMZS podpiramo Fundacijo za ustvarjalne mlade in omogočamo mladim, da se razvijajo. Tako smo podprli tudi zagonsko podjetje Flare, ki je razvilo Pametno kresničko, v celoti izdelano v Sloveniji,« izpostavlja Maja Ambrož, vodja tržnega komuniciranja pri AMZS. Gre za odsevno telo, ki ga preprosto pripnemo na šolsko torbo ali jakno.

Starši si na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo, nastavijo območja gibanja in časovne razpone za šolo, dom in obšolske dejavnosti. Aplikacija omogoča spremljanje lokacije kresničke (šolarja) v realnem času ter nastavitev obvestil (na primer, da prejmete sporočilo, ko otrok pride v šolo ali domov, če zapusti meje nastavljene lokacije …).

Pametna kresnička vsebuje gumb »pridi me iskat« ali z dvojnim klikom »SOS klic«. Polni se preko USB priključka, trajanje baterije pa je približno en teden. Vse informacije so zavarovane, zasebne in šifrirane. Edinstvene Pametne kresničke so trenutno na voljo v AMZS Ljubljana, Dunajska, ali z naročilom na spletni strani.