Zadnji (ledeni) testni kilometri za novega Touarega

15. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Volkswagen je skrajni sever Švedske izkoristil za zadnje, ekstremne preizkuse njihovega posodobljenega, največjega terenca. Novi Touareg je skoraj nared.

Nova generacija Volkswagnovega Touarega je tik pred vrati. Na uradno predstavitev bo sicer treba počakati do poletja, že zdaj pa pri Volkswagnu razkrivajo nekaj novosti, ki bodo zaznamovale prihajajočo, posodobljeno admiralsko ladjo iz Wolfsburga. 

Boljša vidljivost

Prva novost, ki ni skrita pod kamuflažno polepitvijo, sta povsem nova IQ.LIGHT HD matrična žarometa, ki v sebi skrivata kar 38.400 mikro LED-diod. Posledično je osvetlitev vozišča neprimerno boljša, hkrati pa manj moteča za nasprotni promet. Nova matrična žarometa ustvarjata, tako Volkswagen, svetlobno preprogo pred avtomobilom, zaradi česar je vožnja ponoči, predvsem skozi zoženja na avtocestah, precej bolj varna in udobna. Nov je tudi trak LED med žarometoma, ki postaja nekakšen zaščitni znak vseh Volkswagnovih modelov. Od svetlobnih elementov velja omeniti še osvetljeni logotip VW na zadku, ki bo z novim Touaregom prvič na voljo tudi na stari celini. 

Vedel bo, ali imate na strehi kovček

Z varnostnega vidika so pomembne tudi izboljšave šasije in podvozja. Velja predvsem izpostaviti senzor obremenitve strehe, ki zaznava, ali in koliko je obremenjena streha in temu primerno prilagaja delovanje varnostnih in asistenčnih sistemov ter podvozja. Slednje je lahko sestavljeno iz klasičnih, jeklenih vzmeti ali pa dvo-komornega zračnega vzmetenja. 

Ohranja tudi nekaj analognosti

Veliko poudarka so dali tudi notranjosti, kjer je najbolj opazen osrednji zaslon, katerega diagonala meri kar 38,1 cm (15 palcev). Vsi zasloni se združujejo pod imenom Innovision Cockpit. Kljub temu v prihajajočem Tuaregu ni vse digitalno. Analogni so gumbi na multifunkcijskem volanskem obroču, hkrati pa so ohranili tudi vrtljiv gumb za nastavljanje glasnosti na sredinski konzoli.  

Prisluhnili so kupcem

Pri Volkswagnu so prisluhnili strankam in dosledno upoštevali njihove predloge. Ena izmed posledic tega je recimo mehkejši naslon za roko med sprednjima sedežema in mehkejše obloge skorajda po vsej notranjosti avtomobila. 

Brez elektrike ne bo šlo

Kot že rečeno bodo novega Touarega brez kamuflaže uradno predstavili poleti. Je pa že zdaj jasno, da bo v vseh različicah na voljo s štirikolesnim pogonom, najmočnejši pa bo nosil oznako R eHybrid, ki bo, kot namiguje že ime, dodatno podkrepljen z elektriko.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol