Zaključeno je 50. državno tekmovanje 'Kaj veš o prometu?'

28. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Čez leto se je tekmovanja udeležilo 1.765 tekmovalcev, v finalu pa jih je nato nastopilo najboljših 60.

Za pravilno vzgojo v prometu je treba poskrbeti že pri mladostnikih, ki se prvič samostojno podajajo v promet, po možnosti celo s kolesom. Prireditve, kot je državno kolesarsko tekmovanje Kaj veš o prometu, so zato nedvomno dobrodošel način, kako šolarjem na zabaven, a hkrati poučen način prikazati pravila obnašanja na cesti, ki jim bodo koristila vse življenje.

Omenjeno tekmovanje je letos praznovalo že jubilejno 50. obletnico, zaključilo pa se je prav pretekli konec tedna, v soboto, 26. maja, s finalom tekmovanja, za organizacijo katerega sta poskrbeli ljubljanska Osnovna šola Majde Vrhovnik in Mestna občina Ljubljana. Čez leto je na njem tekmovalo 1.765 učencev iz 92 občin, skupno pa je bilo pred finalom organiziranih še 43 regijskih kvalifikacijskih tekmovanj.

Prireditev priložnost za predstavitev novosti AVP

V finalu so se tekmovalci – 52 osnovnošolcev med petim in devetim razredom v kategoriji kolesarjev ter osem dijakov med mopedisti – pomerili v preverjanju teoretičnega znanja poznavanja cestno-prometnih predpisov, nato pa še v praktičnem delu tekmovanja. Ta je bil sestavljen iz vožnje po poligonu in vožnje v dejanskem prometu. Med kolesarji se je najbolje izkazal Luka Malovič iz OŠ n. h. Maksa Pečarja, med mopedisti pa je največ znanja in spretnosti pokazal Martin Božič iz Šolskega centra Krško-Sevnica.

Prireditve so se udeležili tudi mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost v prometu, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Prvi je čestital vsem tekmovalcem za uvrstitev v finale, nato pa se je skupaj z ministrom Gašperšičem na kolesu znamke Pony pomeril v spretnostni vožnji na poligonu. AVP je sicer na dogodek pripeljal že znan simulator Vrtavko, ki sta mu družbo delala motor Fleksi za merjenje reakcijskega časa in najnovejša pridobitev, simulator trka Zaletavček.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja