Novice Promocijsko sporočilo

MotoXgeneration svetuje: kako izbrati enduro in motokros opremo

14. 12. 2023
Deli

Vsi vemo, da praktično vsaka vožnja z motorjem vključuje tudi dobršen del tveganja, ki pa se mu lahko v veliki meri izognemo. Dobro izbrana zaščitna oprema sicer ne bo nadomestila zdrave kmečke pameti, bo pa ob morebitnem padcu ali nesreči lahko resno zmanjšala obseg poškodb. Pri MotoXgeneration imajo motorizem v krvi, s strokovnjaki iz njihove ekipe pa smo se pogovorili o tem, kako izbrati primerno opremo za motoristične podvige zunaj urejenih cest in poti.

Motokros in enduro čelade: dobro prileganje in ustrezno zračenje

MotoXGeneration

Motokros čelada se razlikuje od čelade za cestni motorizem predvsem po specifičnem ščitniku nad odprtino za obraz. Namenjen je zaščiti pred udarci in vejami na poti, lahko pa je tudi zelo priročna zaščita pred soncem. Gre za del čelade, ki je najbolj izpostavljen manjšim udarcem, nameščen pa je s plastičnimi vijaki in sistemom za enostavno odstranitev.

Pri izbiri motokros čelade bodite pozorni na to, da je izdelana iz kakovostnih materialov, ki bodo ob trku absorbirali večji del udarca. Ko si čelado nadenete, se mora tesno prilegati glavi in ne sme povzročati nobenega točkovnega pritiska. Pri MotoXgeneration priporočajo, da svojo prvo čelado pred nakupom preizkusite v trgovini.

Enduro in motokros očala: zaščitijo oči in zagotovijo, da vidite v vseh pogojih

MotoXGeneration

Motokros očala ščitijo vaše oči in del obraza pred udarci, vejami dreves, dežjem in vsem, kar bi jih lahko poškodovalo med vožnjo. Ker vozimo v praktično vseh vremenskih razmerah, morajo leče očal omogočati ustrezno vidljivost tako v močnem soncu kot tudi v megli ali celo temi. Ob izbiri očal poskrbite tudi za ustrezno zalogo leč, ki naj bodo različno zatemnjene. Ne pozabite na tear-off ali roll-of set.

Motokros škornji: dober oprijem in zaščita nog

MotoXGeneration

Številni so prepričani, da je z motokros škornji vožnja zelo težavna. Škornji so praviloma zelo robustni, vožnje z njimi pa se boste zelo hitro navadili. Pazite le, da boste izbrali škornje s kakovostnim podplatom, ki ne bo začel odstopati od konstrukcije škornja.

Pri MotoXgeneration priporočajo škornje Alpinestars, ki so v motošportih vodilno ime za izdelavo zaščitne obutve. Kot pri večini moto opreme boste znotraj ponudbe Alpinestars našli različne cenovne razrede. Na primer, čevlji Tech 3 veljajo za vhodni nivo motokrosnih čevljev v liniji Alpinestars. Kadar se premikate v Tech 5 in Tech 7, se premikate navzgor, tako v kakovosti kot v ceni.

Motokros oblačila: Dresi, hlače in rokavice

MotoXGeneration

Ključno je, da motokros dres lahko enostavno oblečete čez zaščitno opremo, ne sme pa biti pretesen okoli vratu in na koncu rokavov. Če večinoma vozite v toplem vremenu, potem izberite nekoliko bolj ohlapen dres z detajli za učinkovito zračenje. V primeru hladnejšega vremena izberite bolj oprijet dres.

Motokros hlače so običajno najdražji del motokros oblačil predvsem zaradi velikega števila ojačitev. Pri pravilni tehniki vožnje se motokros ali enduro motorja držite tudi s koleni. Ta del hlač je izpostavljen veliki obrabi in je zaradi tega pri bolj kakovostnih hlačah tudi močno ojačan s kevlarjem. Poleg udobja in trpežnosti je ključno, da se material hlač hitro suši.

MotoXGeneration

Rokavice so del opreme, ki mu pogosto namenimo premalo pozornosti. So eden od ključnih stikov med voznikom in motorjem. Kot izdelek so rokavice pravzaprav zelo kompleksne, dlani in prsti vsakega posameznika pa zelo različne. Izbiri rokavic namenite dovolj časa, preizkusite pa različne modele različnih proizvajalcev.

MotoXGeneration

Žal drugače kot v praksi to skorajda ni mogoče. Ko najdete rokavice, ki ne povzročajo žuljev, omogočajo dober stik s krmilom in se v njih ne potite pretirano, jih kupite več parov – ko se en par obrabi ali poškoduje, velja imeti vedno na zalogi vsaj ene rezervne rokavice.