Zavod Varna pot o nevarnostih alkohola tokrat s študenti

10. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Ljubljanska organizacija se je letos udeležila Škisove tržnice in ugotavljala, kakšno je mnenje študentov o alkoholiziranosti za volanom.

V Ljubljani je potekala ena izmed največjih vsakoletnih študentskih prireditev, Škisova tržnica. Dogodek, ki se ga vsako leto udeleži več kot 10 tisoč študentov in številne glasbene skupine, zaznamujejo tudi precejšnje količine zaužitega alkohola, ne glede na to pa se številni posamezniki še vedno odločajo za vrnitev domov z lastnim avtomobilom. Koliko je bilo takšnih, so tudi letos ugotavljali pri Zavodu Varna pot.

Člani ljubljanskega zavoda so se tudi letos udeležili omenjenega dogodka, na katerem so obveščali mlade o nevarnostih alkohola za volanom. Ob tem so udeležence večkrat pozvali, naj ne sedajo za volan pod vplivom alkohola, temveč naj se v tem primeru raje odločijo za taksi, prevoz s prijatelji oziroma javni prevoz. Hkrati so med udeležence zabave razdelili več kot 700 alkotestov za enkratno uporabo, pri 514 naključno izbranih posameznikih, ki so dejali, da se bodo domov odpravili s svojim vozilom, pa so tudi sami preverili stopnjo alkohola v krvi.

Rezultati ankete so spodbudni

Rezultati so zadovoljivi. Več kot polovica testiranih (51,85 odstotka) namreč v izdihanem zraku ni imela alkohola, pri tretjini pa je bila količina alkohola v izdihanem zraku bodisi pod dovoljeno mejo ali znotraj nje. Še vedno pa to na drugi strani pomeni, da je bilo 15 odstotkov posameznikov, ki so dejali, da se bodo sami odpeljali domov, opitih prek dovoljene meje.

Na zavodu so sicer za študente pripravili kratko anketo, v kateri so obravnavali aktualno vprašanje morebitnega znižanja najvišje dovoljene količine alkohola v krvi. Rezultati so po eni strani presenetljivi, po drugi pa glede na rezultate alkotestov kar pričakovani. Dobra tretjina vprašanih namreč meni, da bi bilo treba mejo alkohola postaviti na 'nulo', hkrati pa sta dve tretjini vprašanih mnenja, da so trenutne kazni za alkoholiziranost prenizke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol