Zavod Varna pot ta vikend prisoten po vsej Sloveniji

10. 11. 2018
Deli

Z akcijo 'Čista nula, čista vest' bodo na terenu izvajali nadzor alkoholiziranosti udeležencev različnih prireditev in jih ob tem spodbujali k neuporabi avtomobila v primeru pitja alkohola.

Hkrati z včerajšnjo predstavitvijo virtualnega simulatorja vožnje pod vplivom alkohola je zavod Varna pot začel z novo 'etapo' akcije 'Čista nula, čista vest'. Akcija sovpada z enim izmed bolj tveganih datumov, saj ta vikend goduje sveti Martin, prav na ta dan pa se mošt spremeni v vino, zaradi česar povsod po Sloveniji potekajo prireditve v čast žlahtne kapljice. To seveda pomeni tudi večje tveganje za to, da bodo za volan sedli tudi opiti voznik.

Člani zavoda so tako začeli s preventivnimi akcijami, v sklopu katerih na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji mlade (in malo manj mlade) želijo odvrniti od tega, da bi za volan sedli pod vplivom alkohola. Včeraj je tako akcija potekala v Novem mestu, danes pa kar na štirih lokacijah: v Ljubljani, na Ptuju, Čatežu pri Trebnjem in v Kranju, kjer že nekaj let poteka Vinska pot v rovih pod Kranjem.

Ljudje slabo seznanjeni z zakoni

Vsaj v Kranju, kot kaže, vozniki spoštujejo prepoved vožnje v opitem stanju. Po lastnih besedah naj bi vsi udeleženci vnaprej poskrbeli za varen prihod domov in tako so se nekateri tisti, pri katerih količina alkohola v zraku ni presegala dovoljene zakonske meje, odločili, da ta večer ne bodo več sedli v svoj avtomobil, ampak se bodo domov odpeljali peš ali kot sopotniki. Rezultati so se sicer v prvi uri merjenja gibali med 0,08 in 0,8 grama alkohola na liter izdihanega zraka.

Članica zavoda, ki je pomagala pri merjenju alkohola v krvi udeležencev, je bila z rezultati in ravnanjem udeležencev zadovoljna, velik vpliv na njihovo odločitev pa so imeli po njenem mnenju nedavni dogodki v Mariboru, kjer je alkoholiziran voznik povozil nosečo peško, ki je skupaj z nerojenim otrokom pozneje v bolnišnici umrla. »Opažamo tudi, da veliko ljudi ne ve, kakšna je meja, pri kateri je še dovoljeno sesti za volan. Še vedno pa upamo, da bo med vozniki čim več rezultatov 0,0,« so še dejali člani zavoda.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja