Ženeva 2018: Honda CR-V premierno v Evropi kot hibrid

6. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Honda je z začetkom salona napovedala zbiranje naročil za izdelavo električnega modela Urban EV.

Honda je bila eden izmed zadnjih avtomobilskih proizvajalcev, ki je svojo glavno novost, športnega terenca CR-V (pred le tednom dni), na spletu predstavil še pred uradno predstavitvijo v Ženevi. Čeprav gre z oblikovnega vidika za evolucijo obstoječega modela, pa gre tehnično za nov avtomobil, na kar kaže tudi sedemsedežna zasnova notranjosti, prvič v zgodovini modela pa bo evropskim kupcem na voljo s hibridnim pogonskim sklopom. Za pogon bosta tako skrbela 1,5-litrski bencinski motor turbo Vtec in dvolitrski atmosferski motor, povezan z enim elektromotorjem in pogonom na prvi kolesni par z možnostjo štirikolesnega pogona.

Ob nekoliko večji medosni razdalji in večji širini naj bi CR-V v kabini po novem ponujal nekoliko več prostora tako za potnike kot za prtljago. Dno prtljažnika bo lahko nastavljeno na dve višini, kar bo pri prevozu daljših predmetov (sedeži se podirajo v razmerju 60 : 40) pomenilo ravno dno. Prav druga vrsta sedežev je dobila veliko mero pozornosti, saj bo sedeže po novem mogoče nagniti nazaj do kota 101 stopinje, s čimer bo za potnike dobro poskrbljeno tudi na daljših potovanjih. Novinec bo sicer v prodajne salone zapeljal že jeseni letos.

Poleg CR-V-ja je Honda v Ženevo pripeljala še enega nekoliko bolj terensko (vsaj po videzu) naravnanega novinca, Jazz X-road, ki bo zaradi dodatnih plastik na karoseriji nekoliko bolj odporen proti morebitnim poškodbam v mestih ali slabših cestah. Tisti lastniki Jazza, ki se bolj kot k avanturistični nagibajo k prestižni podobi avtomobila, pa bodo svojega konjička lahko opremili z novim naborom kromiranih karoserijskih dodatkov.

Navdušence nad električnimi avtomobili bo medtem razveselila informacija, da bo Honda na začetku prihodnjega leta začela zbirati naročila za nakup popolnoma električnega avtomobila, osnovanega na konceptu Urban EV, ki smo ga prvič videli na salonu v Frankfurtu septembra lani.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja