Ženeva 2019: Aston Martin obudi znamko Lagonda

6. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Poleg predstavitve Lagonde pa je Aston Martin pripravil dva novinca, s katerima se intenzivno podaja v svet športnih avtomobilov s sredinsko nameščenimi motorji.

Zdi se, da se pri Aston Martinu, kolikor je to le mogoče, upirajo elektrifikaciji svojih vozil, pa vendar se tudi oni zavedajo trendov in sprememb, ki jih prinaša bližnja prihodnost. V Ženevo so tako pripeljali kar dve svetovni novosti, pri čemer ena izmed njiju pomeni rojstvo ali bolje rečeno obuditev nekdanje znamke, druga pa nov korak v razvoju enega od najbolj drznih športnih avtomobilov v zadnjem obdobju. Temu so nato dodali še en koncept, ki napoveduje prihod prvega serijskega Aston Martina s sredinsko nameščenim motorjem.

Po nekaj letih skic in miniatur, s katerimi so burili domišljijo avtomobilske javnosti, so pri Aston Martinu naposled le predstavili 'Vision Concept' prototip električnega križanca, ki bo v serijski različici pomenil nov začetek znamke Lagonda. Električni koncept je bil oblikovan po vzoru legendarnega nadzvočnega letala Concorde, z njegovim prihodom na trg leta 2022 pa bo Lagonda postala prva prestižna avtomobilska znamka, ki se bo posvečala le proizvodnji brezemisijskih avtomobilov.

Septembra lani je Aston Martin napovedal prihod športnega avtomobila, Project 003, ki bo v nekoliko bolj 'civilizirani podobi nadaljeval zgodbo hiperšportnika Valkyrie. Po slednjem bo tako povzel zasnovo z (le) šestvaljnim turbo bencinskim motorjem, ki mu bo družbo delal dodaten elektromotor.

Novinec je zdaj, kot kaže, dobil svojo končno podobo, z njo pa tudi ime. Iz koncepta Project 003 je tako nastal Aston Martin RB 003, s čimer so poudarili, da je bil avtomobil razvit v sodelovanju s partnerskim podjetjem Red Bull. Po zaslugi slednjega bo imel avtomobil pod karoserijo skrite kar nekaj tehnologije, razvite v Formuli ena, v kateri pa bodo lahko uživali le redki posamezniki. Izdelanih bo namreč le 500 vozil.

Komur ne bo uspelo dobiti v last RB 003, pa bo Aston Martin z letom 2022 ponudil nekoliko cenejšo alternativo, zaenkrat poimenovano Vanquish Vision Concept. Tudi ta bo namreč opremljen z bencinskim turbo motorjem zasnove V6, ki pa za razliko od tistega v RB 003 ne bo povezan z elektromotorjem. Novinec bo hkrati tudi prvi avtomobil znamke Aston Martin s sredinsko nameščenim motorjem, pri katerem britanska znamka ne bo omejila proizvodnje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja