Zgodovinsko srečanje - 12 največjih v boju proti klimatskim spremembam

6. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli
Zgodovinsko srečanje - 12 največjih v boju proti klimatskim spremembam (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Pobudnik novega združenja je Volkswagen iz področja avtomobilske industrije pa so se mu pridružila tudi podjetja ABB  in Scania.

Volkswagen je že pred časom stopil na pot zmanjševanja izpustov CO2 in posledično varovanja okolja. Nenazadnje so ukrepi, ki so jih uvedli na tem področju električni avtomobili (najprej električni Golf, nato električni Up! in kasneje družina ID), uporaba recikliranih materialov in pa ogljično nevtralne tovarne, kot je recimo tista v mestu Zwickau. K čim bolj odgovornemu ravnanju do okolja pa sedaj Volkswagen poziva tudi druga podjetja.

Nemški avtomobilski koncern je tako pred dnevi v Stuttgartu sklical konferenco skupno 12 podjetij iz različnih sektorjev, pri čemer pa gre po besedah Volkswagna za nekatera izmed največjih imen v različnih panogah. O tem priča tudi podatek, da njihov skupen letni promet znaša preko 600 milijonov evrov, delo pa nudijo 1,7 milijona delavcev. Združenje je sicer dobilo tudi ime in sicer CEO Alliance.

Vsa sodelujoča podjetja namreč menijo, da je cilj Evropske Unije zmanjšati izpuste CO2 do leta 2030 za 55 odstotkov izvedljiv, ob tem pa dodajajo, da je napredek na tem področju mogoč v vseh vejah industrije. V ta namen bodo vsa sodelujoča podjetja v prihodnjih letih namenila preko 100 milijard evrov lastnih sredstev, vsako podjetje pa je tudi že pripravilo svoj načrt za nadaljnje zmanjšanje izpustov. Hkrati je pričakovati, da bo posledično prihajalo tudi do različnih povezovanj v več sektorjih, kjer so člani združenja prisotni.

Člani združenja so podjetja ABB, AkzoNobel, Eon, Enel, Iberdrola, A.P. Møller Maersk, Philips, SAP, Scania, Schneider Electric, Siemens and Volkswagen

Področja, na katerih člani združenja vidijo največji potencial za izboljšave so: energetski sistemi (povečanje števila ter moči sistemov za pridobivanje energije iz obnovljivih virov), transport (povečanje polnilne infrastrukture za električna vozila in zmanjšanje ogljičnega odtisa v tovornem prometu), nevtralna proizvodnja (s poudarkom na proizvodnji baterij in sestavnih delov generatorjev, ki skrbijo za čisto energijo), zelena mesta in pasivna gradnja, pozornost pa bo namenjena tudi aktivnemu sledenju izpustov in trajnostnim financam.

V združenju se sicer zavedajo, da zmanjšanje CO2 ni odvisno zgolj od njih pač pa tudi od drugih predstavnikov družbe in nenazadnje tudi politike ter interakcije med vsemi stranmi.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja