Odštevamo dneve ... To so najboljše (letošnje) zimske pnevmatike!

9. 11. 2023 | Gregor Žvab
Deli

AMZS je v sodelovanju z ADAC pripravil test zimskih pnevmatik za prihajajočo sezono. Tokrat so pod drobnogled vzeli dimenziji 205/60R16 H in 225/45R17 H, skupno pa preizkusili kar 32 različnih pnevmatik.

Dobra, zimska pnevmatika je eden ključnih dejavnikov za varno vožnjo v zimskih mesecih. Ne le njeno obnašanje na snegu (ki ga pri nas tako ali tako ni ravno v izobilju), temveč predvsem delovanje v mokrem je tisto, kar dela razliko. Kot so to že implementirali v test letnih pnevmatik, je tudi zimski sedaj razdeljen na dva sklopa, varnostnega in okoljskega, pri čemer ima seveda prvi pri končni oceni večji pomen.

205/60R16 H

Manjši mestni križanci, kot je na primer Volkswagen T-Roc, postajajo vedno bolj priljubljeni, posledično pa jih je tudi na cestah vedno več. Omenjena dimenzija je v tem segmentu zelo priljubljena, tako da je tudi uvrstitev na test na neki način logična. Izbira pnevmatik je zelo pestra, sedem pa jih je dobilo skupno oceno dobro ali zelo priporočljivo. Med temi sedmimi so štiri, Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ in Continental WinterContact TS870P, dobile tudi dobro oceno z okoljskega vidika, tri pnevmatike z varnostno oceno dobro, Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM005 in Firestone Winterhawk, pa so na račun večje obrabe dobile pri ekologiji slabšo oceno.

Tabela rezultatov testiranja za dimenzijo 205/60 R16 H

Pnevmatike BF Goodrich G-Force Winter, Fulda Kristall Control HP2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurowinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac in Uniroyal WinterrExpert so dobile oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, pri čemer nobena v kategoriji varnosti ni bila uvrščena višje kot zadovoljivo. Pnevmatiki Lassa Snoways 4 in Austone Athena SP-901 sta predvsem zaradi slabih voznih lastnosti dobili oceno slabo oziroma ni priporočljivo.

225/45R17 H

Ta dimenzija je precej pogosta pri avtomobilih nižjega, srednjega razreda, kot preizkusno vozilo pa je služil Volkswagen Golf. Skupna zmagovalka preizkusa je pnevmatika Continental WinterContact TS870, ki se je tako iz varnostnega kot z okoljskega vidika izkazala najbolje. Oceno zelo priporočljivo so dobile še pnevmatike Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + in Dunlop wintersport 5. Izbira v kategoriji "priporočljivo" pa je zelo bogata, saj je to oceno dobilo kar 11 pnevmatik. Oceno ni priporočljivo je na repu razpredelnice dobila pnevmatika Kormoran Snow, ki so ji očitali predvsem slabše lastnosti na področju varnosti, z izjemo zasneženih cest, kjer je dobila celo najvišjo oceno. 

Tabela rezultatov testiranja za dimenzijo 225/45 R17 H

Razlike med posameznimi pnevmatikami so dovolj izrazite, da bo vsak zase lahko izbral tisto, ki njegovemu slogu vožnje in namenu najbolj ustreza. Na srečo je izbire - tudi med tistimi priporočljivimi - pred letošnjo zimo tudi dovolj.

Preberite še: Kazen za nedelujoč ABS? Tudi to določajo nova pravila ...

BONUS VIDEO: Drift, reli in tovorna zver v enem? To je novi Raptor!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol