Zimske gume kupujemo glede na vreme in odnos do znamk

5. 11. 2016
Deli

Slovenski portal za primerjalno nakupovanje 'ceneje.si' je izvedel analizo nakupovanja zimskih gum v Sloveniji. Primerjali so več kot 60.000 povpraševanj in 250.000 ogledov gum in na njihovi osnovi ugotovili, kako na nakup zimskih gum vplivajo vreme, neodvisni testi, priljubljenost posameznih znamk med potrošniki in spremembe cen.

Kot so ugotovili, se sezona nakupovanja zimskih gum razteza med sredino septembra in 15. novembrom, sam nakup pa je zelo odvisen od vremena. Ob napovedi mraza, ko se kupci zavejo, da potrebujejo zimske gume, se lahko povpraševanje namreč dvigne tudi za več kot 100 odstotkov. Lansko leto se je povpraševanje ob napovedih mraza dvignilo za 50 do 120 odstotkov glede na letno povprečje, letos pa so v hladnih oktobrskih dneh zabeležili 50-odstotno povečanje povpraševanja. Povpraševanje se lahko sicer zamakne tudi v obdobje po 15. novembru, če je ta mesec topel.

V velikostne razredu R 16 kupci v Sloveniji najbolj, skoraj 60-odstotno, povprašujejo po zimskih gumah znamk Sava (30 %), Continental in Goodyear, ki so letos s tretjega mesta izrinile gume znamke Nokian. Povpraševanje je odvisno tudi od izidov testov, saj je pri dobro ocenjenih gumah to lahko za 70 do 225 odstotkov višje kot pri drugih gumah. Pri 'ceneje.si' so preverili še, katerim gumam so se primerjavi z lansko sezono najbolj spremenile cene. Najbolj so se pocenile gume znamk Goodyear, Michelin in Pirelli, najbolj podražile pa so se gume znamk Debica, Continental in Fulda.

Še nekaj o priljubljenosti znamk: V cenovnih razredih nad 100 evrov so – po abecedi - najbolj priljubljene znamke Continental, Dunlop, Michelin, Nikian in Pirelli, med cenejšimi od 50 evrov pa kupci najpogosteje posežejo po gumah znamk Fulda, Kormoran, Kumho, Nokian in Sava.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja