Znani rezultati glasovanja za Slovenski avto leta 2023: tako ste glasovali bralci!

2. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli
Znani rezultati glasovanja za Slovenski avto leta 2023: tako ste glasovali bralci!

Sedaj je na vrsti mnenje avtomobilskih novinarjev, končni rezultati pa bodo znani v sredini januarja.

Prvi krog glasovanja za Slovenski avto leta 2023 je naposled končan. Braci ste namreč oddali svoje glasove, skupaj pa smo jih vsi mediji nabrali 18.846. Pri tem pa ste, čeprav nikakor ne soglasno (slavila je namreč le v skupnem seštevku glasov bralcev treh medijev), kot zmagovalca oziroma zmagovalko izbrali Alfa Romeo Tonale.

Italijanki na prvem mestu, ki je prejela skupno 33 točk, je na drugem mestu z le točko zaostanka v skupnem seštevku glasov bralcev sledil Peugeot 308 (32 točk), v finale pa so se uvrstili še Opel Astra (22 točk), Citroën C5 X (16 točk) in Toyota Corolla Cross (11 točk). Za njimi so točke – a ne dovolj za finale – osvojili še Mazda CX 60 (4 točke), Hyundai Ioniq 5 in Škoda Fabia (oba po 3 točke) ter Renault Megane E-Tech in Volkswagen ID.5 (oba po 2 točki).

Preberite še: Zdaj je jasno – Toyota Yaris Cross je Slovenski avto leta 2022!

Bralci revije Avto magazin ste na prvo mesto postavili Opel Astro, na drugo njenega tesnega sorodnika Peugeota 308, sledijo pa Alfa Romeo Tonale, Citroën C5 X in Renault Megane E-tech.

Glede na uvrstitev bo sicer zgornja peterica v finale, kjer bomo svoje glasove oddali avtomobilski novinarji, nesla tudi nekaj točk: zmagovalec šest, nato pa glede na število glasov po izboru bralcev, štiri, tri, dve oziroma eno točko. Te se bodo prištele točkam posameznih uredništev, zmagovalec in naslednik Toyote Yaris Cross pa bo znan v sredini meseca januarja.

Preberite še: Odštevamo ure do konca glasovanja za Slovenski avto leta 2023 - oddajte še zadnje glasove

Po tem, ko je leta 2022 prvič v zgodovini izbora slavila Toyota, se torej utegne zgoditi, da bo na letošnjem, 31. izboru tekmovanja prvič slavila "zmago" še Alfa Romeo, ki je doslej sicer že prišla do finala. Prav tako nikoli še ni bil na vrhu Citroën. Opel si je prestiži naslov pridobil leta 2007 s Corso, leta 2016 pa še z Astro, Peugeot pa leta 2002 z modelom 307 (predhodnikom letošnjega finalista) in leta 2017 z modelom 3008.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"