Znano je, kdaj prihaja novi Volkswgen Passat! Vendar vam eden od podatkov ne bo všeč ...

24. 3. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Te zelo priljubljene različice Passata ne bo nikoli več. 

Avtomobilistični paparaci so že večkrat ujeli Volkswagnovo testno mulo v kombijevski obliki, pod katero se skriva novi Volkswagen Passat. Generalni direktor znamke Volkswagen Thomas Schaefer je sedaj za Automotive News Europe razkril, da bodo novi model predstavili septembra. Z eno pomembno razliko - limuzinska karoserijska oblika se poslavlja in novi Passat (z interno oznako B9) bo na voljo le še kot karavan. Tudi proizvodnjo limuzinske različice še vedno aktualnega Passata so pri Volkswagnu zaključili že lani in se pri nas več ne prodaja.

Preberite tudi: Kaj bo Volkswagen ponujal po tem, ko odide Passat?

Povpraševanje po limuzinah se je namreč močno skrčilo. Kljub temu bodo v koncernu še vedno ponujali tudi slednjo. Nova Škoda Superb, ki bo s Passatom tehnično močno sorodna, bo na voljo tako v limuzinski (najverjetneje zopet petvratni oziroma tako imenovani "liftback" različici) kot v kombijevski obliki. Pravzaprav velja bolj obratno, saj so bili za razvoj obeh avtomobilov odgovorni pri Škodi. Tudi Superb prihaja še pred koncem leta, oba bodo izdelovali v Bratislavi, kjer izdelujejo na primer tudi Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne in Audi Q7. Schaefer pravi, da je to najboljši dokaz, kako Volkswagnove znamke sodelujejo tesneje kot kadarkoli doslej.

Passat sicer letos praznuje petdeset let in je najstarejše ime v Volkswagnovi ponudbi, ki pa se bo po prihajajoči novi generaciji zelo verjetno poslovilo. Poganjal ga bo 1,5-litrski bencinski motor - blago hibridiziran ali pa v zmogljivem priključnem hibridnem pogonskem sklopu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja