Aston Martin odpira svojo prvo 'električno' tovarno

Drugi proizvodni obrat (prvotno) se bo uporabljal za proizvodnjo DBX in pozneje drugih električnih modelov, ki bodo še sledili.

Aston Martin odpira svojo prvo 'električno' tovarno (foto: Aston Martin) Aston Martin
13. 6. 2019

Aston Martin je precej daleč v razvoju svojega prvega popolnoma električnega avtomobila, modela DBX, izdelanega izključno s pogonom na elektriko. Navsezadnje je v bližnji prihodnosti načrtovana zelo omejena proizvodnja modela Rapide e, pri čemer je avto že bil v celoti razkrit. Aston Martin se je tako zanj odločil zgraditi novo tovarno, ki je zdaj odprla svoja vrata. Še več, iz nje so že zapeljali predprodukcijski primerki omenjenega DBX-a.

Objekt oziroma kompleks v valižanskem mestu Sv. Athan sicer ni povsem nov. Pred tem ga je uporabljalo ministrstvo za obrambo, a je bil, preden se je za nakup odločil Aston Martin, že nekaj časa opuščen. Britanski avtomobilski proizvajalec se je za nakup sicer odločil leta 2016. Uporabili so ves kompleks, vključno s tremi hangarji, in ga preoblikovali v proizvodni obrat z 200 novimi delovnimi mesti, 500 dodatnih pa naj bi se odprlo že kmalu.

Predsednik in vodja skupine Aston Martin Lagonda, Andy Palmer, je ob odprtju dejal: »To je vznemirljiv čas za Aston Martin Lagondo. Naš drugi proizvodni obrat bo sicer polno operativen v prvi polovici prihodnjega leta. Obe ekipi, tako razvojna kot proizvodna, ki ju je vodil podpredsednik podjetja in vodja proizvodnje Keith Stanton, sta naredili izjemno delo, saj je delo končala leto dni pred rokom in v okviru zadanega proračuna.«