Audi v Ženevo s štiriperesno deteljico hibridov

Tri limuzine in športni terenec bodo zastopali hibridne barve, opremljeni pa bodo tudi s tehnologijami in dodatki linije e-tron.

Audi v Ženevo s štiriperesno deteljico hibridov (foto: Audi) Audi
26. 2. 2019

Ženevski salon bo letos znova in še enkrat več namenjen elektrificiranim novostim. Pravzaprav bodo le redki (če sploh) proizvajalci, ki na tem področju ne bodo predstavili nobenih novosti. A nekateri proizvajalci bodo na tem področju vseeno nekoliko bolj dejavni kot drugi in med prvimi bo brez dvoma tudi Audi. Podjetje iz Ingolstadta je namreč že pred časom napovedalo predstavitev novega športnega terenca, manjšega brata modela e-tron, zdaj pa so napovedali novosti tudi na področju hibridov.

In to ne le ene novosti, ampak kar štiri. Audi bo namreč v Švico pripeljal modele A6, A7, A8 in športnega terenca Q5, pod pokrovom katerih bo predstavil novo generacijo priključnohibridnih pogonskih sklopov TFSI e. Gre za priključne hibride z različnimi turbobencinskimi osnovami in enim elektromotorjem z močjo 80 kilovatov. Nanj bo priključen baterijski sklop, sestavljen iz 104 celic, ki bi zagotavljal 14,1 kilovatne ure elektrike, količino, ki naj bi zagotavljala vsaj 40 kilometrov električne avtonomije. Energijo za baterije bo sicer mogoče pridobivati tudi s pomočjo rekuperacije zavorne energije.

Ogrevanje in hlajenje kabine, še preden se usedete vanjo

Omenjena četverica sicer ne bo postala del družine e-tron; omenjeno ime ostaja rezervirano le za električne avtomobile, bodo pa zato deležni nekaterih 'ugodnost' oziroma rešitev, namenjenih omenjenim vozilom. Ena izmed njih je e-tron Charging service, ki vključuje uporabo domače električne polnilnice z močjo 7,2 kilovata in lahko baterijo napolni v dveh urah. Hkrati bodo lahko vozniki uporabljali Audijeve električne polnilnice, ki so v 16 državah po Evropi.

Sicer pa bo avtomobile do neke mere mogoče upravljati tudi na daljavo. To bo potekalo prek aplikacije myAudi, prek katere bo mogoče preverjati stanje baterije, doseg vozila, začeti polnjenje vozila z elektriko, še posebno v zimskih mesecih pa bo dobrodošla možnost ogrevanja vozila na daljavo. Na podoben način bo sicer v poletnih mesecih mogoče vozilo tudi ohladiti.