Avstrija dvignila subvencije za nakup električnih avtomobilov, takšne so cene v primerjavi z našimi

Razslike ostajajo, a manjše, pri čemer pa so slovenski kupci v glavnem v boljšem položaju.

Avstrija dvignila subvencije za nakup električnih avtomobilov, takšne so cene v primerjavi z našimi (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
29. 6. 2020

Subvencije za nakup električnih vozil niso več novost na trgu in tudi pri nas jih imamo že kar lep čas. Ravno nedavno so se tako na Eko skladu odločili za znižanje višine subvencije za nakup novih električnih avtomobilov, ki tako po novem znaša 6.000 evrov. Poteza je v strokovni javnosti – predvsem zaradi nenadne uvedbe – povzročila kar nekaj nejevolje. Kljub temu pa je subvencija še vedno višja od avstrijske – tudi po danes napovedanem dvigu subvencije, ki bo v prakso vstopila z mesecem julijem.

Na avstrijskem ministrstvu za okolje so tako sprejeli odločitev, da bodo s prvim julijem letošnjega leta kupcem novih električnih avtomobilov namesto 3.000 namenili 5.000 evrov nepovratnih sredstev. Gre sicer že za drugo tovrstno povišanje v zadnjem letu in pol, po tem, ko so na omenjenem ministrstvu lani naposled uvedli subvencije za nakup tovrstnih avtomobilov. Ta višina naj bi sicer ostala nespremenjena do konca letošnjega leta.

Subvencije tudi za polnilnice

Dvig subvencij pa ne bo omejen zgolj na nakup novih avtomobilov, temveč tudi za nakup in izgradnjo električnih motornih koles, električnih mopedov ter električnih polnilnih postaj. Za nakup električnih motornih koles se bo tako subvencija dvignila iz 1.000 na 1.200 evro, za nakup mopedov iz 700 na 800 evrov, za nakup polnilnih postaj pa iz 200 na 600 evrov. "Gre pozitiven signal v smeri prihodnosti in čiste mobilnosti", je poudaril predstavnik avstrijskega združenja avtomobilskih uvoznikov Günther Kerle.

Subvencija za nakup električnih avtomobilov tako v Avstriji še naprej ostaja nižja kot pri nas, medtem, ko so subvencije za nakup motornih koles in pa mopedov primerljive. Imajo pa zato Avstrijci za razliko od slovenskih kupcev (izjema so gospodinjstva na področjih Nature 2000) možnost pridobitve subvencije za nakup električnih polnilnic, medtem ko pri domačih kupcih ugodnosti pri nakupu le-teh ponujajo zgolj nekateri avtomobilski trgovci v sklopu lastnih prodajnih akcij.