Bentley v prihodnjih letih ukinja bencinske motorje!

Gre za del strategije podjetja v obdobju do leta 2030, zapisane v načrtu, poimenovanem Beyond100.

Bentley v prihodnjih letih ukinja bencinske motorje! (foto: Bentley) Bentley
7. 11. 2020

Elektrifikacija postaja pojem, ki mu vse večjo pozornost namenjajo tudi proizvajalci prestižnih avtomobilov – tisti, ki zaradi njihovih velikih in zmogljivih motorjev pravzaprav v največji meri onesnažujejo okolje. Razumljivo ob tem je, da so se z omenjenim vprašanjem sedaj soočili tudi pri Bentleyju, podjetju v lasti nemškega Volkswagna in v načrtih za prihodnost razkrili velike spremembe, ki se obetajo že v prihodnjih nekaj letih.

Kot poudarjajo v podjetju nameravajo na področju pogonskih sklopov narediti tako rekoč obrat za 180 stopinj in se iz, kot sami poudarjajo, preleviti v proizvajalca izključno električnih avtomobilov. Omenjeni načrt nameravajo realizirati že v prihodnjih nekaj letih oziroma do leta 2030, prvi koraki na poti v to smer pa bodo narejeni že v prihodnjem letu s prihodom dveh novih priključnih hibridov. Ti naj bi nato ob izključno električnih avtomobilih po letu 2025 predstavljali edino možnost v ponudbi.

Ukinitev proizvodnje motorjev z notranjim izgorevanjem pa je le del načrtov znamke za boj proti zmanjšanju izpustov CO2. Načrt znamke je, da bi čez deset let postala ogljično nevtralna, kar pomeni tudi številne posodobitve v 80 let stari tovarni. Veliko sprememb v to smer je sicer že bilo izvedenih, med njimi tudi namestitev več tisoč sončnih celic na streho tovarne, reciklaža vode, ki izteka iz lakirnice in pa posaditev dreves v okolici tovarne.

Prihodnost znamke so pri Bentleyju, kot poudarjajo sami, prikazali že s konceptom EXP 100 GT, kjer so v enem avtomobilu uporabili električni pogonski sklop, 5.000 let star in z bakrom bogat les, klasične volnene preproge in pa usnju podoben tekstil, izdelan iz usedlin, nastalih pri stiskanju grozdja. Na ta način so želeli poudariti ekološko noto vozila.

»Že vse od leta 1919 je Bentley pomagal definirati udobje in prestižne potovalne avtomobile. Biti na čelu napredka je zapisano v našem DNK – ustanovitelji podjetja so bili pionirji, hkrati pa so pomagali voditi razvoj. Sedaj, ob predstavitvi načrta Beyond100 bomo s to prakso tudi nadaljevali in tako preobrazili podjetje, hkrati pa postavili nov mejnik na področju prestižnih avtomobilov,« je dejal Adrian Hallmark, predsednik in generalni direktor Bentleyja.

Preberite še: