BMW in Jaguar-Land Rover v skupen razvoj električnih avtomobilov

Za sodelovanje naj bi se odločili zaradi enake vizije razvoja avtomobilske industrije v prihodnosti.

BMW in Jaguar-Land Rover v skupen razvoj električnih avtomobilov (foto: Jaguar) Jaguar
6. 6. 2019

Za Jaguar in BMW lahko zlahka trdimo, da gre za dve izmed najrazvitejših avtomobilskih znamk, ko govorimo o električnih avtomobilih. Obe imata namreč že lep čas na trgu prave električne modele, pri čemer pa je vseeno nekoliko v ospredju BMW s svojima i3 in i8 ter kupom hibridov v ponudbi. Očitno pa si obe znamki želita še hitrejšega skupnega razvoja, saj sta ravno včeraj napovedali začetek skupnega sodelovanja pri razvoju električnih avtomobilov.

Obe strani bosta tako sodelovali pri razvoju naslednje generacije električnih avtomobilov oziroma prehodu na proizvodnjo avtomobilov, ki bodo: avtonomni, električni, povezljivi, hkrati pa bodo prilagojeni storitvam souporabe, kar označujemo z angleško kratico ACES.

»Prehod na ACES je največji tehnološki preskok v eni generaciji avtomobilske industrije. Hitrost, s katero se dogajajo spremembe in s katero raste zanimanje kupcev za električne avtomobile, se povečuje in ključno za razvoj novih tehnologij je, da se industrija povečuje in ntako omogoči prihodnost. Hkrati smo že dokazali, da znamo narediti boljše električne avtomobile kot konkurenca, zdaj pa moramo tehnologijo za potrebe prihodnjih generacij vozil Jaguar in Land Rover ponesti na novo raven. Iz pogovorov z BMW-jem je bilo na drugi strani takoj jasno, da imata obe strani za razvoj prihodnje generacije elektrificiranih avtomobilov enake potrebe in zahteve, zaradi česar bo sodelovanje koristilo vsem,« je dejal Nick Rogers, razvojni direktor naveze Jaguar-Land Rover.

Obe znamki bosta tako v prihodnje sodelovali pri skupnem razvoju novih tehnologij na omenjenem področju, vseeno pa bosta na drugi strani vsaka zase skrbeli za izdelavo novih vozil oziroma motorjev. Angleška stran je tako že potrdila, da bo to počela v Wolverhamptnu, kjer je sicer center za razvoj novih motorjev vseh vrst – tudi bencinskih in dizelskih.

Pokrovitelji: