Formula E: norišnica v New Yorku, zmagal Buemi

Če je kdo pomisli, da bo prednost 32 točk, s katero je Jean Eric Vergne prispel v New York pred zadnjima dirkama Formule E dovolj za lahkotno osvojitev naslova prvaka, se je krepko motil. Formula E je postregla z eno najbolj divjih dirk doslej.

Formula E: norišnica v New Yorku, zmagal Buemi (foto: Formula E) Formula E
13. 7. 2019

Da bo na vrhu še kako napeto in zapleteno, so pokazale že kvalifikacije, saj je najboljši štartni položaj osvojil Sebastien Buemi (Nissan), ki je bil v prvenstvu le še zelo teoretično v igri za naslov prvaka, Vergne (DS) in njegov najbližji zasledovalec Lucas di Grassi (Audi), ki pa je zaostajal za ogromnih 32 točk, pa sta jih končala šele na desetem oziroma štirinajstem mestu. Prva polovica dirke je bila še znosno umirjena, vsaj na čelu, kjer je Buemi sicer moral vozit pod stalim pritiskom Alexa Lynna (Jaguar), v ozadju pa je imel Vergne precej težav v gneči in že v drugem krogu po trčenjih v gneči zdrsnil nazaj, di Grassi pa se je prebijal naprej. Na polovici dirke je bilo videti, da bo Vergne ostal brez točk, di Grassi pa tudi ni bil blizu sedmega mesta, ki bi ga še ohranjalo v boju za naslov prvaka. A po nekaj dodatnih trčenjih, varnostnem avtu in kupu prehitevanj se je di Grassi sicer res prebil med sedmerico, a na mestih za točke se je znašel tudi Vergne, ki je dobro izkoristil gnečo po umiku varnostnega avtomobila. Zgodba se je razpletla v zadnjih krogih: di Grassi se je prebil na peto mesto za zmagovalcem Buemijem, Mitchem Evansom (Jaguar, Alex Lynn je sredi dirke zaradi težav z avtom odstopil), ter Da Costo in Simsom (oba BMW), Vergne pa se je ob poskusu prehitevanja Masse v zadnjem krogu zapletel v trčenje in dirko končal daleč izven točk.

Njegova porednost pred di Grassijem je tako le še 22 točk, kar Brazilcu daje še nekaj možnosti za osvojitev naslova (če Vergne ostane brez točk, zadostuje zmaga ali pa najboljši štartni položaj, najhitrejši krog in drugo mesto). Teoretično lahko naslov osvoji tudi Evans ali Buemi, a ob zaostanku 25 oziroma 26 točk za to nujno potrebujeta (vsaj) zmago na zadnji dirki.

Nedeljsko popoldne (po našem času večer, ob 22 uri) v New Yorku bo tako izjemno zanimivo.

Pokrovitelji: