Elektromobilnost v skrajnosti: BMW iX3, BMW i4 in BMW iNEXT v arktičnem krogu

Prototipi prihajajočih električnih vozil znamke BMW so trenutno v fazi testiranja v zimskem testnem centru v Arjeplogu. Potekajo intenzivni preizkusi pred predstavitvami serijskih različic v prihodnjih dveh letih.

Elektromobilnost v skrajnosti: BMW iX3, BMW i4 in BMW iNEXT v arktičnem krogu (foto: BMW) BMW
26. 3. 2019

BMW i se pripravlja na predstavitev nove generacije električnih vozil. Trije električni modeli so zdaj v ključni fazi razvoja v BMW-jevem zimskem testnem centru v švedskem Arjeplogu. Poleg BMW-ja iX3, ki bo na prodaj že prihodnje leto, inženirji preizkušajo tudi BMW i4 in iNEXT, ki bosta kupcem na voljo leta 2021.

Prihodnje leto bo BMW iX3 kot prvo vozilo na voljo s peto generacijo pogonskega sklopa tehnologije eDrive. Zmogljivi elektromotor in visokonapetostni baterijski sistem bosta zagotavljala vožnjo le s pomočjo elektrike. Z dosegom 400 kilometrov (WLTP) ter z možnostjo polnjenja z močjo 150 kW bo prvi BMW-jev križanec primeren tako za vsakdanjo rabo kot daljša potovanja. BMW iX3 bo tudi prvi model, ki ga bodo za ves svet izdelovali v kitajski tovarni v Šenjangu.

BMW i4 naj bi kupcem omogočal tako varčno in emisijsko neoporočeno vožnjo kot športnost. Štirivratni premijski kupe bo kupce poskušal očarati z dinamično obliko, zmogljivostmi in udobjem. BMW-jev eDrive bo v i4 omogočal več kot 600 kilometrov dosega (WLTP), do 100 kilometrov na uro bo pospešil v štirih sekundah, največja hitrost pa bo presegala 200 kilometrov na uro. Izdelovali ga bodo v Münchnu od leta 2021.

Z merami luksuznega križanca in peto generacijo pogonskega sklopa ter sistemi za napredno avtonomno vožnjo BMW iNEXT še posebej celovito predstavlja prihodnost vožnje. eDrive omogoča 600 kilometrov dosega (WLTP), vozilo pa bo ponujalo najnovejše možnosti povezljivosti ter napredno avtonomno vožnjo. Novi tehnološki biser bavarske tovarne bodo leta 2021 začeli izdelovati v Dingolfingu.