Ford je začel izdelovati električni dostavnik za nemške poštarje

Ford je v svoji tovarni v Kölnu začel izdelovati električna dostavna vozila StreetScooter WORK XL, ki jih bo prva uporabljala nemška pošta Deutsche Post DHL.

Ford je začel izdelovati električni dostavnik za nemške poštarje (foto: Ford) Ford
10. 10. 2018

Električni dostavnik srednje velikosti so zasnovali na podvozju Forda Transita, ki ga izdelujejo v tovarni Ford Otosan v turškem Kocaeliju. Z električnim pogonskim sklopom in baterijami ga opremijo v Kölnu, kjer 180 zaposlenih na dan izdela do 16 primerkov, letna proizvodnja pa znaša približno 3.500 vozil.

StreetScooter WORK XL je največji dostavnik v StreetScooterjevi ponudbi, ki razpolaga z 20 kubičnimi metri tovornega prostora, v katerem je mogoče peljati več kot 200 paketov s skupno težo do 1.250 kilogramov. Za pogon bo lahko skrbelo več različnih elektromotorjev z močmi do 90 kilovatov in navorom do 276 njutonmetrov, ki jih bodo napajale baterije s kapacitetami do 76 kilovatnih ur, ki bodo omogočale dosege do 200 kilometrov. Kot pravijo pri Fordu, bo električni dostavnik omogočal prihranke do pet ton ogljikovega dioksida in 1.900 litrov dizelskega goriva na leto.

Deutsche Post DHL bo SteertScooterje WORK XL uporabljal za dostave paketov po nemških mestih, pozneje pa jih bo mogoče ponudil tudi drugim uporabnikom.