Ford podvojil moč najmočnejšega Mustanga – z elektriko!

Električni prototip se z moderno tehnologijo klanja legendarnemu dirkalniku izpred več kot pol stoletja. 

Ford podvojil moč najmočnejšega Mustanga – z elektriko! (foto: Ford) Ford
23. 4. 2020

10 sekund za četrt milje je meja, ki jo je pred slabima dvema desetletjema Vin Diesel v prvem delu serije Hitri in drzni postavil Paulu Walkerju. No, najnovejši, (žal) unikatni Fordov dirkalnik, narejen na osnovi Mustanga, s tem ne bi imel prevelikih težav. Omenjeno razdaljo namreč prevozi v le osmih sekundah in z izhodno hitrostjo dobrih 273 kilometrov na uro. Brez turbo puhal, brez kompresorjev in brez bencina, nafte, etanola ali pa dušikovega oksida.

Jasno, pri Fordu se v zadnjem obdobju močno ukvarjajo z elektrifikacijo svojih vozil, s hitro naraščajočim številom električnih modelov in hibridov pa uspešno lovijo zaostanek za konkurenco. Seveda pa je najboljša reklama, vsaj na avtomobilskem področju, tista, ki je vezana na moč, hitrost in zmogljivost – tudi če je posredi elektrika. In tudi zato so se pri Fordu odločili izdelati električni dirkalnik, namenjen izključno dirkam v pospeševanju.

Začetek nove zgodbe?

Mustang Cobra Jet 1400 je ime prototipnega dirkalnika, ki proizvede 1.400 'konjev' oziroma, glede na to, da govorimo o električnem avtomobilu, 1.030 kilovatov električne moči, ob tem pa kar 1.491 njutonmetrov navora. To je skoraj dvakrat več moči, kot jo ima recimo Shelby Mustang GT 500. Tako so, kot priznavajo, aktualno tehnologijo potisnili do skrajnih meja, sam avtomobil pa bo po zaključku testiranj predstavljen tudi v javnosti.

»Ta projekt je bil izziv za vse nas v oddelku Ford Performance, ampak izziv, kakršnega smo si želeli,« je dejal Mark Rushbrook, direktor oddelka Ford Performance. »Projekt Cobra Jet 1400 smo videli kot priložnost, da električno osnovo združimo z nam že dobro poznano in razvito dirkalno zasnovo in naredimo pravo primerjavo. To je bil fantastičen projekt in upamo, da le prvi izmed številnih tovrstnih projektov, ki se jih bomo v prihodnje lotili v oddelku Ford Performance.«