Je Saab končno našel rešitelja?

V lastniško strukturo podjetja NEVS, lastnika propadlega Saaba, se je vmešala kitajska skupina, ki naj bi končno zagotovila potrebna sredstva za zagon proizvodnje.

Je Saab končno našel rešitelja? (foto: NEVS) NEVS
18. 1. 2019

Znamka Saab je že kar nekaj let na področju avtomobilizma le še del zgodovina. Gospodarska kriza, ki je izbruhnila leta 2008, je še poglobila težave, ki so se začele kopičiti v letih pred tem, in avtomobilski del znamke je naposled leta 2010 ugasnil. Prvi žarek upanja se je nato pokazal leta 2012, ko je propadli avtomobilski oddelek znamke Saab odkupilo novo švedsko podjetje v kitajski lasti NEVS ali National Electric Vehicles Sweden, a je obljubam o novih električnih avtomobilih sledila le izgradnja tovarne, ne pa tudi avtomobili.

Kitajski projekt pa bi se lahko zdaj končno nadaljeval. Po dolgotrajnem iskanju investitorja, ki bi pomagal nadaljevati projekt izdelave električnega avtomobila, je namreč v lastniško strukturo podjetja NEVS AB vstopila kitajska skupina podjetij Evergrande. Ta je od ustanovitelja NEVS Kaia Johana Jianga in krovnega podjetja NE Holding odkupila večinski, 51-odstotni lastniški delež in prinesla zelo potrebno finančno injekcijo.

»Zelo sem zadovoljen z dogajanjem zadnje dni. To namreč pomeni, da bo NEVS dobil finančno močnega lastnika, ki je hkrati zelo zainteresiran za nadaljnji razvoj zelene mobilnosti in rešitev za transport prihodnosti,« je zadovoljno dejal generalni direktor avtomobilskega proizvajalca Stefan Tilk. »Ta kombinacija skupaj z močno voljo in poslovno žilico Kaia ohana Janga pomeni odlične temelje in način za uresničitev vseh načrtov, ki jih imamo.«