Napoved: Kiin naslednji električni avtomobil počasi kuka v svet

Pojavljajo pa se tudi prva ugibanja o tem, kaj se skriva pod kombilimuzinsko obliko.

Napoved: Kiin naslednji električni avtomobil počasi kuka v svet (foto: Kia) Kia
9. 3. 2021

Povezovanje avtomobilskih znamk v koncerne ima običajno za obe (ali več) strani precej pozitivnih lastnosti, ena izmed njih pa je tudi izmenjava tehnologij in komponent, kar seveda pripomore k cenejšemu razvoju novih avtomobilov. To je še posebej v zadnjem obdobju, ko so avtomobili tehnološko vse bolj dovršeni nujna praksa. Tako naj bi do izmenjave znanj in komponent prišlo tudi v primeru najnovejše generacije električnih vozil znamk Kia in Hyundai.

Po modelih Soul in Niro se sicer prva izmed obeh omenjenih znamk sedaj pripravlja na predstavitev svojega tretjega povsem električnega avtomobila, prvega nove generacije: EV6. Gre za avtomobil, ki v teh dneh kaže svoje prve obrise, luč sveta pa naj bi uzrl že v prihodnjih dneh oziroma tednih (uradna informacija iz tovarne govori o uradni predstavitvi v prvem četrtletju letošnjega leta). Hkrati prinaša tudi novo poimenovanje njihovih električnih modelov, ki bodo v imenu nosili oznako EV.

Ioniqov brat

»EV6 je tako utelešenje namena naše znamke – slogana “Gibanje, ki navdihuje”, kot tudi naše nove oblikovalske filozofije. Oblikovan je, da vsako potovanje navdihuje z zagotavljanjem nagonske in naravne izkušnje, ki izboljšuje vsakdanje življenje naših strank, ter uporabnikom omogoča lastništvo, ki je enostavno, intuitivno in integrirano,« je dejal Karim Habib, višji podpredsednik in vodja Kiinega globalnega oblikovalskega centra. »Naš cilj je oblikovati fizično izkušnjo naše znamke in ustvarjati drzna, izvirna in inovativna električna vozila.«

Novinec bo narejen na platformi E-GMP, namenjeni električnim vozilom, ki pa smo jo 'na daljavo' nedavno že spoznali. Gre namreč za enako platformo, kot jo uporablja tudi Hyundai Ioniq 5, po katerem naj bi avtomobil povzel pogonsko tehniko. O tehničnih karakteristikah sicer pri Kii še ne izgubljajo besed, govori pa se, da naj bi bilo vozilo opremljeno z 800-voltno polnilno tehnologijo hrvaškega podjetja Rimac, s katerim Hyundai že sodeluje.

Preberite tudi