Morgan prekinil projekt električnega trikolesnika EV3

Težave naj bi nastale pri dobavitelju električnega pogonskega sklopa, vseeno pa se pri Morganu ne želijo spuščati v podrobnosti.

Morgan prekinil projekt električnega trikolesnika EV3 (foto: Morgan) Morgan
15. 10. 2018

Avtomobilska znamka Morgan se je pred več kot stoletjem v avtomobilski industriji prvič pojavila z relativno preprostim trikolesnikom Morgan 3 wheeler. V prihodnjih desetletjih je znamka nato pridobila ugled prestižnega proizvajalca majhnih in prestižnih športnih avtomobilov prepoznavnega videza. Ko so torej stopili v novo dobo in začeli razvijati prvi električni avtomobil, so za projekt ponovno izbrali trikolesni avtomobil in ga poimenovali EV3. A ta, kot kaže, naposled ne bo doživel proizvodnje.

Novico o (vsaj začasnem) preklicu proizvodnje, ki naj bi stekla v drugi polovici letošnjega leta – prvi avtomobili naj bi bili naprodaj že 11. oktobra – je pred dnevi objavil britanski časnik Telegraph, kot razlog pa Morgan navaja težave s podjetjem Frazer-Nash, ki naj bi skrbelo za dobavo električnega pogonskega sklopa. Kaj točno naj bi šlo narobe, pri Morganu sicer ne želijo razkriti, v uradni izjavi so namreč izjavili, da podjetje »ni izpolnilo pogodbenih obveznosti«. Znano je, da je podjetje Frazer-Nash že dlje časa v hudih finančnih težavah, zaradi česar naj bi bil njegov obstoj pod vprašajem.

Kljub zaustavitvi projekta izdelave prvega (serijskega) električnega avtomobila pri Morganu nad modelom EV3 še niso popolnoma obupali. Nasprotno, projekt naj bi se nadaljeval, a ni znano, kdaj. »Projekt je za zdaj, kar se tičev rokov za izdelavo, zaustavljen. Ne glede na to pa smo še vedno predani ideji,« je za omenjeni časnik dejal neimenovan sogovornik. EV3 torej bo prišel, vprašanje je (ponovno) le še, kdaj.