Na Dunaju bosta začela delovati prva avtonomna avtobusa na kratke razdalje

Električni vozili bosta sprejeli do 10 potnikov, uporabljati pa ju bodo začeli aprila.

Na Dunaju bosta začela delovati prva avtonomna avtobusa na kratke razdalje (foto: Navya) Navya
13. 11. 2018

V aprilu so imeli obiskovalci nakupovalnega središča BTC možnost med prvimi v Sloveniji preizkusiti samovozeči električni avtobus. Vozilo francoskega proizvajalca Navya je bilo v Sloveniji le na testu, je pa uprava podjetja BTC izkazala veliko zanimanje zanj in dodala, da že razmišljajo o razširitvi potenciala vozila, ki bi tako lahko že kmalu zapeljal v omenjeno središče. Na Dunaju pa so medtem že storili korak naprej, par enakih avtobusov je namreč prestal enaka testiranja, zato se oblasti že pripravljajo na uporabo v rednem prometu.

V sodelovanju podjetij Wiener Linien, Siemens AG Avstrija, družbe TÜV Austrija, Kuratorija za prometno varnost avstrijskega inštituta za tehnologijo je tako podjetje Navya že na začetku lanskega leta začela testiranja vozil brez voznika in potnikov, prvi rezultati pa so se izkazali kot dobri. Vozili bosta tako že aprila prihodnje leto vstopili v redno rabo, vozili pa bosta po 2,2 kilometra dolgi trasi v novi stanovanjski soseski Seestadt Aspern, kjer bosta naselje (brezplačno) povezovali s postajo podzemne železnice.

Čeprav bo šlo za avtonomni vozili, bosta v obeh ves čas prisotna operaterja, saj tako zahtevajo tudi avstrijski zakoni, poleg tega bo operater skrbel še za reševanje morebitnih situacij, v katerih se avtobus ne bi znal orientirati. »Operater je v avtobusu vedno prisoten, in sicer zato, ker tako zapoveduje zakon, po drugi strani pa tudi zaradi dodatne varnosti. Če se na vozišču pojavi ovira, se lahko vozilo samodejno ustavi, ne more pa se ji še izogniti. Takrat operater prevzame krmilo in obvozi oviro,« je dejal Johannes Liebermannm koordinator projekta Auto.Bus-Seestadt.