Tesla Cybertruck je vse, česar nismo pričakovali

Zaznamujejo ga nenavadna oblika in kar trije elektromotorji v najdražji izvedbi.

Tesla Cybertruck je vse, česar nismo pričakovali (foto: Tesla) Tesla
22. 11. 2019

Ameriška znamka električnih avtomobilov Tesla ima od petka zjutraj novega predstavnika v svoji prodajni paleti. Upoštevajoč električni polpriklopnik Tesla Truck in pa prihajajoči Tesla Roadster je to že njihov sedmi model v paleti, kot narekuje ime – Cybertruck – pa gre za klasični poltovornjak z dvojno kabino. Glede na priljubljenost tovrstnih avtomobilov v ZDA se mu na domačem trgu za kupce zato ne bo potrebno prav močno boriti.

Ali pač? Iz oblikovnega vidika je namreč Cybertruck popolnoma samosvoj, saj se je povsem oddaljil tako od konkurence, kakor tudi od vseh preostalih vozil, ki prihajajo izpod iste strehe. Če smo bili tako pri vozilih znamke Tesla vajeni zaobljenih oblik, pri novincu kakršnekoli obline iščemo zaman. Oblikovalci so se namreč odločili za povsem oglat videz s kabino trikotne oblike in pregibom na voznikovo glavo, s čimer so ubrali povsem drugo pot, kot so jo napovedovali vsi 'renderji', neuradne skice, ki so se pojavljali po spletu.

Sicer pa gre v primeru Cybertrucka, vsaj za evropske standarde za velik avtomobil. Nenazadnje v dolžino meri 5,87 metra, kar pa se bo seveda poznalo tudi na uporabnosti. Prtljažni prostor ali bolje rečeno keson (ki bo lahko v celoti zaprt) bo namreč do zgornjega roba ponujal kar 2.831 litrov prostora. V kabini bo medtem ponujal dovolj prostora šestim potnikom, sicer prazni armaturni plošči pa bo dominiral največji infozabavni zaslon doslej z diagonalo 17 palcev.

Od 36.000 evrov dalje

Cybertruck bo kupcem na voljo v treh različicah, ki se bodo med seboj razlikovale po dometu, številu elektromotorjev in pa seveda po moči. Osnovo bo tako predstavljala izvedba z enim elektromotorjem na zadnji osi, kamor bo posledično speljan tudi pogon. Sledila bo dvomotorna izvedba s štirikolesnim pogonom, vrh ponudbe pa bo predstavljala izvedba s kar tremi elektromotorji. Ta bo prinašala tudi največji doseg, ki bo znašal kar 800 kilometrov, zavidanja vredni pa bodo tudi pospeški, saj bo avtomobil do 100 kilometrov na uro potreboval zgolj 2,9 sekunde.

Za najdražjega Cybertrucka bo sicer potrebno odšteti zajeten znesek denarja. Tesla ga namreč ceni na 69.900 dolarjev oziroma dobrih 63.000 evrov. Denarnici precej bolj prijazna je na drugi strani osnovna izvedba s ceno 36.000 evrov (gledamo cene v ZDA), medtem ko bo vmesna različica stala dobrih 45.000 evrov. A čeprav Elon Musk za novinca, katerega prepoznaven del je tudi karoserija, izdelana iz nerjavečega jekla, že zbira naročila, bo treba na njegov prihod na ceste vseeno počakati še kar nekaj časa. Predviden čas dobave prvih primerkov je namreč proti koncu leta 2021.

Preberite tudi