Video: Japonski tehnološki gigant predstavlja svoj prvi avtomobil

Največ poudarka na novih varnostnih tehnologijah in udobju.

Video: Japonski tehnološki gigant predstavlja svoj prvi avtomobil (foto: Sony) Sony
7. 1. 2020

Avtomobilska industrija postaja vedno bolj povezana z računalniško in pa podjetji, ki sicer skrbijo za zabavo elektroniko ter spletom. Tako recimo svoj prvi avtomobil že nekaj časa razvija ameriški Apple, Google je močno vpet v razvoj avtonomnih vozil – še posebej preko projekta Waymo in tako dalje. Svoj pisker pa je sedaj pristavil še japonski avtomobilski gigant Sony, ki je danes na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu razkril svoj prvi električni avtomobil.

Vision-S je ime koncepta, ki so ga pripravili pri Sony-ju, gre pa za presenetljivo klasično oblikovano petvratno limuzino. Ob tem so za osnovo vzeli preverjeno izbiro, na novo razvito platformo, za katero so poskrbeli pri avstrijski Magni-Steyer, podjetju ki sicer skrbi tudi za izdelavo Jaguarja I-Pace. A pogon niti ni v ospredju koncepta, pri izdelavi katerega so veliko večjo pozornost namenili asistenčnim tehnologijam in pa sistemov, ki bodo skrbeli za razvedrilo potnikov v sami kabini.

Zaenkrat ostaja pri konceptu

Armaturna plošča je polna, pravzaprav sestavljena izključno iz LCD zaslonov, sicer pa je glavni poudarek namenjen audio izkušnji. Sony je namreč v kabino umestil tako imenovan 360 Reality Audio sistem, s katerim želijo poslušalcu dati občutek sedenja na odru, pri čemer so obkroženi s celotno glasbeno skupino, katere glasbo poslušajo. Za varnost na drugi strani skrbi 33 različnih senzorjev, ki bodo omogočali avtonomijo druge stopnje, cilj pa je doseči avtonomijo četrte stopnje.

Ali bo Vision-S ugledal serijsko proizvodnjo ali ne zaenkrat ni jasno in se celo zdi bolj malo verjetno. Precej bolj verjetno pa je, da bodo predstavljene tehnologije našle prostor v avtomobilih katere izmed znamk, s katerimi Sony sodeluje.