Volkswagen ID.R novi rekorder Goodwooda

Romain Dumas je ob tem kot prvi v zgodovini s progo opravil v manj kot 40 sekundah.

Volkswagen ID.R novi rekorder Goodwooda (foto: Volkswagen) Volkswagen
8. 7. 2019

Volkswagen ID.R je zanimiv stroj. Čeprav ni del nobene dirkaške serije, je še vedno eden najhitrejših avtomobilov, kar je že večkrat dokazal na različnih terenih. Tako je na primer lansko leto z absolutnim rekordom slavil na vzponu na goro Pikes Peak. Ne tako dolgo nazaj je postavil najhitrejši čas med električnimi avtomobili na slavnem Nürbrgringu. Minuli vikend pa je 'padel' še en pomemben rekord.

ID.R je bil eden od gostov na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu, katerega glavni del je gorsko-hitrostna preizkušnja, dirkaška kategorija, kjer ID.R še posebej blesti. Uspelo mu je namreč premagati celotno konkurenco in hkrati zrušiti 20 let star rekord, ki ga je postavil Nick Heidfeld v dirkalniku formule 1, McLarnu MP4/13. Slednji je dosegel čas 41,60 sekunde, Romain Dumas, ki je zdaj svoji zbirki dodal še en rekord, pa je ta čas izboljšal za več kot sekundo, saj je dosegel čas 39,9 sekund!

»Gorsko-hitrostna preizkušnja festivala v Goodwoodu je ena najbolj prepoznavnih gorsko-hitrostnih preizkušenj na svetu. Proga je tako ozka in težko obvladljiva, saj ni prostora za napake,« je dejal direktor Sven Smeets iz Volkswagnovega oddelka za motošport.

Za ID.R je bil to sicer že drugi nastop v Godwoodu, saj so ga obiskovalci lahko videli tudi lansko leto in čeprav mu je uspelo zmagati, je progo odpeljal s časom 43,86 sekunde, kar pa je bilo seveda daleč od rekorda. Je pa prav ta razlika med obema časoma še en dokaz napredka, ki so ga inženirji opravili na področju aerodinamike med pripravami na postavitev rekord v Nürburgringu.