Volkswagen v izgradnjo kar 36.000 električnih polnilnic

Ob tem dodajajo, da želijo aktivno sodelovati, ko bo prišlo do množične širitve električnih avtomobilov. 

Volkswagen v izgradnjo kar 36.000 električnih polnilnic (foto: Volkswagen) Volkswagen
9. 6. 2019

Volkswagnov projekt oziroma projekt številnih avtomobilskih znamk Ionity, katerega glavni pobudnik je koncern Volkswagen, je pred kratkim praznoval pomemben mejnik. Postavljena je bila namreč 100. polnilnica, kar je začetek tega, kar pri Volkswagnu pripravljajo v prihodnjih letih, ko bo število polnilnic raslo eksponentno. Pravzaprav naj bi do leta 2025 zraslo kar 36.000 novih polnilnic, in to zgolj v Evropi.

36.000 polnilnic naj bi sicer postavili koncern Volkswagen in znamke, vključene vanj, znamka Volkswagen pa bo poskrbela za 11.000 enot, od tega bo 3.000 enot postavljenih pred večjimi avtohišami po celini, zaradi česar je kakšno mogoče pričakovati tudi na naših tleh. Ob tem načrtujejo, da bodo prek različnih projektov, povezanih z električnim polnjenjem, svojim avtohišam namenili kar 250 milijonov evrov, vse to naj bi izvedli v sklopu projektov Elli (electric life) in We Charge.

Ti projekti pa ne bodo zajemali le javnih polnilnic, temveč tudi zasebne, tako imenovane wallboxe, ki jih Volkswagen že ponuja strankam. Ocenjujejo namreč, da bodo v prihodnosti uporabniki električnih avtomobilov okrog 70 odstotkov vseh polnjenj opravili doma oziroma na delovnem mestu (pri čemer pa nekatere raziskave kažejo na to, da bi ta številka lahko bila še višja). 

Posebno pozornost bodo pri Volkswagnu, kjer poudarjajo, da bo polnjenje električnih avtomobilov v prihodnje primerljivo s polnjenjem mobilnih telefonov, namenili domačemu trgu. Tam naj bi namreč do leta 2020 potrebovali kar 100.000 javnih polnilnic. Gre za napovedi nemške vlade, kar pa bo zahtevna naloga, glede na to, da je za zdaj tam postavljenih le 17.400 javnih polnilnih mest.

»Polnilna infrastruktura bo postala odločujoč dejavnik v procesu hitrega razvoja e-mobilnosti v Nemčiji. Polnjenje električnega avtomobila mora postati tako preprosto kot polnjenje mobilnega telefona. Prav zaradi tega pa potrebujemo še več javnih električnih polnilnic in poenostavitev procesa postavitve zasebnih 'wallboxov'. Volkswagen tako namerava postati glasnik sprememb in se aktivno vmešati v razvoj električnih polnilnic na vseh ravneh,« je dejal Thomas Ulbrich, član upravnega odbora Volkswagna, zadolženega za e-mobilnost.