Adria Drift Series 2016: Mrzli začetek

8. 5. 2016 | Dušan Lukič
Deli

A z vročim koncem. Tako nekako bi lahko na hitro označili prvo dirko letošnje sezone Adria Drift Series v Zagrebu.

Tekmovalce in gledalce je namreč pričakalo mrzlo jutro in nič manj mrzel, tu in tam rahlo moker, pa še zelo vetroven dan. Običajno so dirkači (tokrat iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske) tisti, ki na dirkah trpijo zaradi vročine v avtu, zdaj pa jim kljub ostrim bojem na stezi ni bilo prav vroče – še več, z ogrevanjem gum so imeli nadpovprečno veliko dela.

Nekateri izmed favoritov so imeli težave že povsem na začetku. Zmagovalec lanske druge dirke Marko Brkljačić se je ubadal s tehničnimi težavami, ki so mu na koncu (čeprav je poskusil tudi z rezervnim avtomobilom) vendarle preprečile nastop na dirki.

Tudi na treningih ni vse teklo gladko. Jure Poljak, ki se je na koncu s svojim Nissanom vendarle uspel prebiti v prvo deseterico, je avto kar dobro obtolkel, s pomanjkanjem kvalifikacijske forme pa sta se pozneje ubadala lanski prvak Uroš Berdajs ter Hrvat Foler, ki sta posamične nastope končala na četrtem in sedmem mestu, Poljak pa je bil deveti. Precej manj težav so imeli Igor Tabak, Karlo Pavičić in Clemens Kauderer, ki so kvalifikacijske točke nabirali rutinirano in brez težav.

Avstrijec je v dvobojih na izpadanje najboljše šestnajsterice brez težav najprej ugnal slovenskega novinca Robija Barleta, ki se je sicer izkazal z odličnimi vožnjami, nato pa še Bruna Stergarja, ki se moral zadovoljiti z osmim mesto. V polfinalu se je moral pomeriti z lanskim prvakom Berdajsom, ki je v drugi vožnji uspel prvi dvoboj komajda izenačiti, v drugem pa je napadel na vse ali nič in z eno najlepših in najbolj napadalnih voženj dneva je Kaudererja poslal le v boj za tretje mesto. Na drugi strani je Pavičić do finala prišel gladko in zanesljivo, pa čeprav z majhno razliko, in je v finalu opravil tudi z lanskim prvakom.

Bolj napet je bil boj za tretje mesto, kjer sta bila Kauderer in Tabak v prvo izenačena (Tabak pa si je s svojo izjemno napadalno vožnjo prislužil Avto magazinovo nagrado za najboljši trenutek dirke), Hrvat pa je dvoboj po napaki Kaudererja dobil brez težav in tako kot lani na prvi dirki sezone osvojil tretje mesto.

Naslednja dirka je na sporedu čez mesec dni, 29. maja na dirkališču Raceland pri Krškem. Glede na to, da se napoveduje še ostrejša konkurenca kot tokrat, vreme pa bo verjetno vendarle toplejše, bo še kako zanimivo.

Dušan Lukič, foto: Tit Bonač

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja