Bo Brabcu in Sainzu uspelo?

16. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Pred zadnjo etapo zmaga ne v enem ne v drugem razredu še ni oddana

Za tekmovalci na reliju Dakar je še zadnja resnejša ovira. Po skrajšani včerajšnji etapi so se danes namreč na 744 kilometrov dolgo pot odpravili, ne da bi se njihovi mehaniki ponoči dotaknili dirkalnikov. A tako imenovana maratonska etapa vsaj na najboljše zaradi tega ni imela nikakršnega vpliva, saj so tudi danes brez težav prišli do cilja. Vseeno bo zadnji dan tako med motociklisti kot med avtomobilisti še zelo zanimivo, saj prvo mesto nikakor ni oddano.

Pri avtomobilistih sta za to danes poskrbela tako Stephane Peterhansel kot Nasser Al-Attiyah. Slednja sta namreč v cilj pripeljala kot prvi in drugi v razmaku zgolj desetih sekund, s čimer se je Francoz Katarcu približal na komaj šest sekund. Oba medtem do danes tretje uvrščenega Carlosa Sainza loči 10 minut ali le ena manjša napaka 57-letnega Španca. A slednji je letos vseeno zmagal v daleč največ etapah in zdi se, da so možnosti za preobrat na zadnjih 344 kilometrih le minimalne.

Za manjšo popestritev dogajanja je danes tudi med motociklisti poskrbel Ricky Brabec. Vodilni v skupnem seštevku je namreč končal na zanj precej skromnem 10. mestu. Hkrati je prvo mesto osvojil njegov najbližji zasledovalec Pablo Quintanilla. Razlika med njima je bila slabih 12 minut. A razlika v skupnem seštevku je med njima kljub vsemu nekoliko nižja kot med najboljšimi avtomobilisti, saj še vedno znaša slabih 14 minut, ki bi morale Brabcu jutri zadoščati, da bi kot prvi osvojil premierni Dakar v Savdski Arabiji, ne da bi vozil na vse ali nič. Drugi je sicer med motociklisti skozi cilj pripeljal Matthias Walkner, tretji pa Luciano Benavides.

Za razliko od lanskega leta, ko je poškodovan Dakar zapustil predčasno, bo letos, kot vse kaže, Dakar uspešno zaključil Simon Marčič. Čeprav je bil danes nekoliko slabši kot včeraj, saj je skozi cilj pripeljal kot deseti v svojem razredu, je zaradi odstopa Edwina Straverja pridobil še eno mesto in je skupno na osmem mestu v razredu Originals ter 50. v skupnem seštevku motociklistov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja