Covid-19 še ni pojenjal, koledarja F1 in MotoGP okrnjena za dve dirki

6. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli

Organizatorji so odpovedali obe dirki za Veliko nagrado Avstralije, a sezona v novenem tekmovanju zaradi tega očitno ne bo nič krajša.

Največje dirkaške serije so se po improvizirani lanski sezoni letos vrnile nazaj v bolj ali manj enakem formatu, kot pred letom 2020, na dirke pa se počasi vračajo tudi gledalci, kar se je med drugim zgodilo na zadnji dirki formule 1 v avstrijskem Zeltwegu oziroma na dirkališču Red Bull ring. A zdravstvena situacija vsaj v določenih predelih sveta očitno še ni stabilna, kar je pripeljalo do novih 'žrtev'.

Iz Avstralije namreč prihajajo novice, da bodo letos v 'Deželi tam spodaj' že drugo leto zapored odpovedali dirke v obeh najelitnejših dirkaških serijah, tako v seriji MotoGP, ki gosti na dirkališču Phillip Island, kot formuli 1, ki že tradicionalno poteka po ulicah mesta Melbourne. Razlog za odpoved je ukrep avstralske vlade, da v 14-dnevno karanteno vsakogar, ki vstopi v državo, kar pa je za obe seriji nesprejemljivo.

Dorna in FIM odločneje

Razočaranje zaradi odpovedi sta sicer že izrazila direktor dirke za Veliko nagrado Avstralije, Paul Little in pa Stefano Domenicali, šef formule 1, ki očitno že išče možnosti za izvedbo nadomestne dirke, zaradi česar je pričakovati, da bo kakšno izmed dirkališč, ki letos ostajajo na koledarju gostilo dve dirki. »Čeprav smo razočarani, da letos ne bomo dirkali v Avstraliji, ostajamo optimistični, da bo sezona 2021 še vedno imela 23 dirk. Obstaja več možnosti, ki jih moramo preučiti,« je dejal Domenicali Dirka formule 1 je bila sicer na sporedu 21. novembra, dirkači serije MotoGP pa bi se morali na Philip Islandu pomeriti že 24. oktobra.

Pri Fim,Irti in Dorni pa so medtem v zvezi z odpovedjo že ukrepali. Za en teden so namreč zamaknili dirko za Veliko nagrado Malezije, ki bo tako prevzela termin avstralske dirke, med petim in sedmim novembrom pa se bodo dirkači nato vrnili v Portimao, kjer je letos 18. aprila že potekala sicer prva evropska preizkušnja, dirka za Veliko nagrado Portugalske. Posledično se bodo zato dirkači pomerili na dirki za Veliko nagrado Valencie. Na prvi dirki je sicer slavil Francoz Fabio Quartararo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"