Štrene se mešajo

6. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Po dveh dneh se favoriti med avtomobilisti še vedno borijo z različnimi težavami, na vrhu pa (zaenkrat) vladata novinca.

Po več kot 750 kilometrov dolgi etapi, s katero so se tekmovalci na letošnjem Dakarju spopadli včeraj, je bila danes na sporedu precej krajša, a zato prav nič lažja etapa med Al Wajhom in Neomom. Na 393 kilometrih dolžine so se namreč dirkači spopadali s pretežno skalnato podlago, zaradi česar je šlo po vsej verjetnosti za eno najtežjih etap letos, ki je terjala davek tudi med najboljšimi dirkači in hkrati precej premešala štrene na samem vrhu. Še zlasti med avtomobilisti.

Zmagovalec včerajšnje etape Latvijec Vaidotas Žala je danes v cilj kot 11. prišel s skoraj 19 minutami in pol zaostanka za zmagovalcem, Južnoafričanom Ginielom Villiersom, hkrati pa skoraj tri minute pred Stephanom Peterhanslom, ki se je uvrstil še dve mesti nižje. Nekoliko bolj proti vrhu sta se uvrstila druga dva glavna favorita za skupno zmago, Nasser Al-Attiyah in Carlos Sainz, ki sta skozi cilj prišla kot peti in šesti z razliko minute in 15 sekund eden za drugim. V skupnem seštevku po dveh dneh vodi danes drugouvrščeni Orlando Terranova, sledita mu Sainz in Al-Attiyah.

Med največjimi osmoljenci današnjega dne je treba omeniti Fernanda Alonsa. Nekdanji dirkač Formule 1 se je po včerajšnjem 11. mestu danes nadejal še ene solidne uvrstitve, žal pa je po 160 kilometrih odtrgal kolo na svoji Toyoti, zaradi česar je bil prisiljen počakati na prihod servisnega tovornjaka. Nepredviden postanek ga je stal dobri dve uri in pol časa, skozi cilj pa je prišel šele kot 63.

Zanimivo je bilo dogajanje na vrhu tudi med motociklisti, med katerimi je bil danes najhitrejši Ross Branch. Dirkač iz Bocvane letos na Dakarju dirka šele drugič, lani pa je kot najboljši začetnik osvojil odlično 13. mesto. S tem rezultatom se je po nekoliko slabši včerajšnji predstavi zavihtel na skupno šesto mesto med motociklisti. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Britanec Sam Sunderland pred Pablom Quintanillo in Kevinom Benavidesom, ki tako opravičujejo vlogo favoritov.

V dirki še naprej ostaja tudi edini predstavnik iz Slovenije Simon Marčič, ki nastopa v razredu Original by Motul. Kljub zahtevnim razmeram se je uspešno spopadel s progo, pri čemer pa mu je, kot sam pravi, v veliko pomoč prišel trening navigacije v Igualadi. V skupnem seštevku je namreč pridobil tri mesta in je po dveh dneh dirke na 68. mestu, hkrati pa je v svoji kategoriji ostal na 11. mestu.

»Današnja etapa je bila izredno prašna, zato je bilo prehitevanje skrajno težavno. Zaradi takšnega tveganja sem z zlomljeno roko že zaključil svoj prvi Dakar in to me je izučilo. Do cilja relija je še 7000 kilometrov, zato bo še veliko možnosti za napad, še posebno v zadnjem sipinskem delu, ki mi bo zelo ustrezal,« je povedal Simon, zadovoljen nad odličnim delovanjem novega motocikla.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja